[:md]
Cu toate că mai multe întreprinderi din sectorul energetic au solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor încă acum câteva luni, ANRE a luat o decizie în acest sens abia la sfârşitul săptămânii trecute, una previzibilă de altfel.
Urmând valul de scumpiri din acest an, s-au majorat tarifele şi la energia electrică şi gazele naturale, ANRE îndeplinind doar parţial cererile furnizorilor, dar suficient ca să nemulţumească consumatorii. Principala cauză a scumpirilor este deprecierea leului cu circa 50% de la ultima ajustare a tarifelor, pierderile suportate de companiile din sistemul energetic fiind estimate la 3-4 mld. de lei, potrivit directorului ANRE, Sergiu Ciobanu.
Deşi inflaţia depăşeşte intervalul de variaţie deja de câteva luni, economiştii de la Expert-Grup afirmau recent, într-un studiu, că economia și întreaga societate încă nu a resimțit pe deplin repercusiunile devalizărilor celor trei bănci, ale restricționării politicii monetare, dar şi ale suspendării suportului din partea partenerilor de dezvoltare. Anume acești factori, după cum susţin experţii, urmează să pună presiuni esențiale asupra economiei în viitorul apropiat, prin intermediul riscurilor pentru stabilitatea monedei naționale, a finanțelor publice și a riscurilor inflaționiste și de sărăcie.
După cum au anticipat experţii, situaţia precară a economiei şi, în special, deprecierea leului moldovenesc, are efecte tot mai simţite de către populaţie. Dezbaterile de vineri ce au durat în jur de 17 ore, s-au încheiat cu decizia ANRE de creştere a tarifelor pentru distribuţia energiei electrice.
Cu cât s-a scumpit energia electrică
Scutiţi de majorări ale tarifelor în ultimii trei ani, consumatori deserviţi de întreprinderea de stat RED Nord şi RED Nord-Vest vor achita acum mai mult pentru energia electrică.
Cei peste 295 mii de consumatorii ai RED Nord vor plăti un tarif de 2,23 de lei pentru un kilowatt/oră, cu 30% mai mult decât achită în prezent. Pentru clienţii conectaţi la reţelele de tensiune medie ale companiei RED Nord, autoritatea de reglementare a stabilit un tarif de 2,02 lei pentru un kilowatt/oră, cu 29% mai mare decât cel actual.
Totodată, populaţia din zona deservită de întreprinderea de stat RED Nord-Vest va plăti un tarif de 2,33 de lei pentru un kilowatt/oră, cu 35% la sută mai mult decât achită în prezent. Tariful pentru consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune medie a fost majorat cu 32%, până la 2,07 lei pentru un kilowatt/oră.
Clienţii companiei Gas Natural Fenosa vor plăti un tarif de 2,16 lei pentru un kilowatt/oră, faţă de 1,58 de lei cât achită în prezent, tariful fiind majorat cu 36%. Totodată, consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune medie vor achita 1,95 de lei pentru un kilowatt/oră, faţă de 1,4 cât plătesc în prezent.
Noile tarife la energia electrică vor intra în vigoare în această săptămână, după publicarea în „Monitorul Oficial”.
Noile tarife nu includ pierderile suportate deja de către companii
ANRE nu a îndeplinit însă pe deplin solicitările furnizorilor. Atât RED Nord, cât şi RED Nord-Vest au cerut scumpiri cu mult mai mari, de 85%. „Înţelegem că situaţia social-economică este dificilă, dar peste 70% din utilaje au un înalt grad de uzură, de aceea am cerut o creştere mai mare a tarifelor”, a explicat Mihai Şeremet, directorul general al RED Nord-Vest.
La ajustarea tarifelor, ANRE a exclus din calcul devierile financiare formate ca urmare a deprecierii leului în raport cu valutele străine, devieri ce se cifrează la 197 mil. de lei numai în cazul companiei RED Nord.
„La ajustarea tarifelor celor două întreprinderi (RED Nord şi RED Nord-Vest n.r.) au fost excluse din calcul pierderi de peste 330 mil. de lei pentru a nu pune presiune pe consumatorii finali. Tarifele au fost majorate pentru a nu genera pierderi ca urmare a deprecierii leului, iar devierile financiare de milioane invocate de furnizori vor fi luate în calcul după o verificare minuţioasă”, a menţionat Sergiu Ciobanu, director ANRE.
Potrivit reprezentanţilor întreprinderilor, pierderile s-au acumulat în condiţiile în care la actualizarea tarifului în mai 2012 a fost luat în calcul un curs de schimb de 11,83 de lei, însă în prima jumătate a anului curent RED Nord, de exemplu, a realizat procurări de energie electrică la un curs de 18,31 lei pentru un dolar.
Nici aşteptările Gas Natural Fenosa Furnizare Energie nu au fost îndeplinite, or compania a solicitat autorităţii de reglementare o dublare a tarifelor, până la 3,47 lei pentru un kilowatt/oră pentru consumatorii casnici şi 2,25 lei pentru consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune medie. Adoptarea unui tarif mai mic decât a solicitat compania s-a datorat, de asemenea, neincluderii în calcul a devierilor financiare în valoare de 1,28 mld. de lei, formate ca urmare a deprecierii leului.
RED Union Fenosa va contesta decizia ANRE
Reprezentanţii celui mai mare furnizor de energie electrică au declarat că vor contesta în instanţă decizia ANRE, deoarece nu au fost indicat expres în hotărâre devierile financiare formate ca urmare a deprecierii leului, care se ridică la 1,28 mld lei.
„Vom contesta această decizie. Union Fenosa va anunţa despre acest caz Comunitatea energetică europeană, Comisia Europeană, FMI, BERD şi Banca Mondială. Vom porni un proces internaţional”, a declarat Rafael Huarte, director strategii şi dezvoltare al companiei Gas Natural Fenosa. Furnizorul a solicitat ANRE să indice suma pierderilor, altfel, a menţionat Rafael Huarte, nu există siguranţa că aceşti bani vor fi recuperaţi.
Mai mulţi participanţi la şedinţa publică au cerut să fie verificat modul în care au fost acumulate pierderile şi în ce măsură sunt justificate solicitările de tarife. S-a procedat după principiul „cere mult, pentru a ţi se da ce doreşti”, au menţionat ei. Pe de altă parte reprezentanţii Gas Natural Fenosa consideră că majorările operate „sunt insuficiente”.
La rândul său, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a promis companiilor că devierile vor fi luate în calcul la viitoarea ajustare de tarife, dar după ce se va efectua un audit al lor. „În societate s-a discutat foarte mult despre credibilitatea cheltuielilor acestor operatori, consumatorul trebuie să cunoască cum s-au format aceste devieri, mai ales că în ultimii 20 de ani sectorul energetic nu a fost prea transparent”, a menţionat directorul ANRE.
Deconectările de energie, iminente în cazul neajustării tarifelor
Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a declarat că majorările „au fost într-adevăr obiective din perspectiva devierilor financiare care s-au produs ca urmare a deprecierii leului”. Pierderile suportate de companiile din sistemul energetic sunt estimate la 3-4 mld. de lei.
„Dacă continua astfel, fără a ajusta tarifele la cost, în următoarele trei luni, cel mult, mai generam 3-4 miliarde de lei devieri financiare şi probabil ajungeam la deconectarea energiei electrice”, a spus Ciobanu. El a adăugat că prin decizia pe care a luat-o autoritatea de reglementare care a ajustat costurile operatorilor la cursul valutar, cel puţin de achiziţie a energiei electrice, procesul de acumulare a pierderilor a fost stopat.
Dacă nu existau fluctuaţiile valutare, tarifele la energie puteau fi reduse
Reprezentanţii Agenţiei au menţionat că majorarea tarifului este dictată „în exclusivitate” de un leu mult mai slab. „Dacă nu am fi avut această depreciere, am fi discutat astăzi despre o reducere a tarifului cu 8 bani”, a declarat în cadrul şedinţei publice desfăşurate vineri de ANRE Alexandru Ursu, specialist în Departamentul tarife şi analize economice al autorităţii de reglementare.
Totodată, Silvia Radu, directorul Gas Natural Fenosa, a spus că dacă nu s-ar fi depreciat atât de mult leul, astăzi am fi vorbit de reducerea tarifului la energia furnizată de companie cu 6,3%.
Savanţii moldoveni contrazic ANRE şi furnizorii: scumpirile sunt prea mari
Reprezentanţii Institutului de Energetică al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova susţin că tarifele la energia electrică ar fi trebuit majorate cu doar 3,82%, până la 1,64 de lei/kWh, ca urmare a ieftinirii gazelor naturale.
„Drept argument fundamental promovat de solicitanţii majorării tarifelor se prezintă devalorizarea leului, cu scoaterea în afara parantezelor (uitării) faptului diminuării costului de procurare a gazelor naturale. În perioada precedentă (2006-2011), ca argument principal privind necesitatea de a majora tarifele se enunţa fenomenul de creştere a costului gazelor naturale. În caz că vom lua în considerare ambii aceşti factori obţinem rata de evoluţie a tarifului (RET) pentru anul 2015 la nivel de: 103,82%. Dacă se respectă aceste reguli, reiese că indicele argumentat de creştere a tarifului la energia electrică în anul 2015 ar fi o creştere a tarifului de circa 3,8%, adică acesta ar trebui să fie de 1,64 lei/kWh”, consideră reprezentanţii Institutului de Energetică.
Astfel, a fost subliniată tendinţa de diminuare a costului energiei electrice a producătorilor autohton ca urmare a micşorării preţului mediu de procurare a gazelor naturale de la 400,47 până la 259,96 dolari pentru mia de metri cubi, deci de 1,54 ori. „Aceasta ar trebui să conducă la diminuarea proporţională a preţului energiei electrice procurată de la producători şi importatori. În viziunea noastră, ar trebui căutate soluţii pentru a asigura reducerea costului serviciului de transport, inclusiv a energiei electrice importate şi produse de producătorii autohtoni în funcţie de evoluţia preţului de procurare a gazelor naturale. Considerăm că, la o abordare consolidată între principalii actori din sectorul energetic, ar fi posibil ca majorarea tarifului să nu depăşească 15%”, mai menţionează AŞM.
Consumatorii vor plăti cu peste 15% mai mult pentru gazele naturale
În cadrul şedinţei de vineri Consiliul de administraţie al ANRE a aprobat şi o majorare cu 15,4% a tarifului mediu la gazul natural pentru consumatorii finali, adică până la 6 538 lei pentru o mie de metri cubi, fără TVA. Aşa cum la furnizarea de gaze se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8%, preţul va ajunge până la 7070 de lei pentru o mie de metri cubi.
Reprezentanţii MoldovaGaz au solicitat însă majorarea tarifelor la gaze cu 51,7%. „Conform calculelor noastre estimative actualizate, tariful trebuie să constituie 8 597 lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 51,7% faţă de cel în vigoare”, a argumentat şeful Secţiei politică tarifară MoldovaGaz, Ilie Tutunari.
Furnizorul de gaze şi-a motivat solicitarea de majorare prin slăbirea leului şi pierderile financiare pe care le suportă întreprinderea în acest context, la ultima modificare a tarifului în septembrie 2011 fiind luat în calcul un curs de 11,9 lei pentru un dolar. Aceasta în timp ce cotaţia monedei naţionale în primul trimestru al anului 2015 a fost în medie de 18,4 lei pentru un dolar, cu 54,6% peste nivelul estimat acum patru ani.
Pe de altă parte, s-a redus preţul de import al gazelor. În trimestrul doi din 2015, Republica Moldova a importat gaze naturale din Federaţia Rusă la preţ de 252,2 dolari pentru mia de metri cubi, cu aproape 60 de dolari mai puţin decât în primul trimestru. Preţul de import al gazului în trimestrul patru al anului trecut a fost de 376 de dolari pentru o mie de metri cubi. „Deşi achiziţionăm gaze la un preţ mai mic, această scădere nu acoperă diferenţa formată ca urmare a deprecierii leului”, au declarat reprezentanţii MoldovaGaz.
Şeful Departamentului Tarife şi analize economice al ANRE, Alexandru Mija, a anunţat că devierile financiare nu au fost luate în considerare la stabilirea tarifului, dar ANRE a aprobat tarife mai mari „pentru a debloca situaţia din sector”. „S-a ţinut cont şi de situaţia social economică şi situaţia în care se află consumatorii”, a mai spus reprezentantul ANRE.
În acest sens, preşedintele MoldovaGaz, Alexandru Gusev, s-a arătat dispus să discute includerea treptată a devierilor financiare formate în urma deprecierii leului, care doar la transport şi distribuţie se ridică la un miliard de lei.
Experţi: consumatorii vor fi storşi anual de milioane de lei nejustificat
Potrivit lui Victor Parlicov, expert economic, fost director al ANRE, sporirea tarifului la energia electrică este justificată. „Preţul de achiziţie a energiei electrice a crescut în lei cu 40%, astfel a fost ajustat şi tariful”, consideră expertul.
Cât priveşte preţul la gazele naturale, Parlicov susţine că preţul pentru gaz chiar şi în lei a scăzut. „Deşi leul s-a depreciat, preţul la gazele naturale s-a prăbuşit, în special în 2015. Chiar şi aşa, cei de la ANRE au găsit temei să majoreze tarifele cu 15%, ignorând lucrul care s-a făcut la agenţie la acest capitol în ultimii ani, inclusiv în perioada în care eram acolo. În primul rând s-a introdus suplimentar în tarif pierderile de gaze din sistemul de distribuţie. Asta va costa consumatorii în jur de 60-70 de mil. de lei anual”, a declarat el pentru jurnal.md.
În plus, anul trecut Parlamentul a făcut modificări la legea cu privire la gazele naturale. „Este vorba de amendamentul deputatului liberal-democrat Simion Furdui, votat cu forţele coaliţiei pretins-europene, care a schimbat regulile de joc în ceea ce ţine de tranzit şi a condus la majorarea de peste 16 ori a tarifului pentru transportul de gaz. Asta înseamnă că oamenii vor trebui să scoată din propriul buzunar în jur de 300 de mil. de lei anual doar din cauza acelui amendament. În total, în urma majorării tarifelor, consumatorii vor fi storşi anual de circa 500-600 de mil. de lei nejustificat”, a explicat expertul.
Victor Parlicov mai spune că toate veniturile care ţin de tranzitul gazelor naturale vor rămâne la Moldovagaz. Costurile legate de sistemul de transport vor fi transferate doar pe umerii consumatorilor finali. Asta deşi Moldova tranzitează de aproape 20 de ori mai mult gaz decât se consumă pe malul drept.
„Şi asta e suplimentar la miliardul furat din sistemul bancar. Cea mai mare presiune pe tarife vine de la deprecierea leului care a survenit în urma devalizării miliardului de la bănci. Deci o parte din miliardul furat va fi împărţit în facturile lunare pentru energia electrică şi gaz pe care le vor plăti consumatorii finali. Iar suplimentar la miliardul furat, s-a mai băgat câteva sute de milioane în tariful la gaz pe care le vor achita consumatorii”, a mai adăugat fostul director al ANRE.
Şi apa şi agentul termic s-ar putea scumpi
În cadrul şedinţei de luni a Primăriei Chişinău s-a aflat că şi SA „Apă-Canal Chişinău” a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică ajustarea tarifelor. Furnizorul vrea o creştere a preţului pentru un metru cub de la 9,19 la aproape 14 lei, invocând creşterea inflaţiei în contextul în care întreprinderea trebuie să returneze credite unor bănci europene.
Directorul relaţii cu clienţii al ACC, Vladimir Mocreac, a declarat presei, după şedinţa operativă de la Primărie, că ultima ajustarea a tarifelor la apă a fost efectuată acum şase ani. „Din 2009, s-a majorat de atâtea ori tariful şi la energia electrică, şi inflaţia, şi carburanţii, şi gazul natural, dar şi alte componente pe care noi suntem nevoiţi să le procurăm de peste hotare – piese de schimb, utilaje”, a notat Vladimir Mocreac, precizând că ajustarea tarifelor la apă ar trebui să se producă în timpul apropiat pentru ca întreprinderea să poată activa fără perturbări.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, Primarul capitalei a spus că se aşteaptă la creşteri ale tarifului pentru căldură, dar şi pentru deservirea blocurilor. Şi experţii anticipează că în timpul apropiat ar putea fi solicitată ajustarea tarifelor întreprinderile de termoficare de la Chişinău şi Bălţi, care funcţionează pe gaze.