[:md]

 

De astăzi, 14 august, creștinii ortodocși de stil vechi, intră în postul Adormirii Maicii Domnului, care se sfîrșește la 28 august, relatează Actualități.md.

Postul Adormirii Maicii Domnului durează două săptămâni. În această perioadă Biserica permite credincioșilor să consume pește numai în ziua în care se săbătorește Schimbarea la la Faţă a Mîntuitorului, pe 19 august, iar la ulei şi vin numai în sâmbete şi duminici.

Postul mai este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei, perioada de restricţii îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din douăsprezece, numite împărătești, și anume Schimbarea la Faţă a Mîntuitorului şi Adormirea Maicii Domnului.

Potrivit preotului Pavel Borşevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chişinău,  postul trebuie să-i facă pe enoriaşi veseli cu o stare duhovnicească satisfăcătoare, prin post şi rugăciune.

În prima zi de post se sărbătoresc fraţii Macovei, care au fost mari luptători pentru datinile părinteşti şi primii martiri ai Vechiului Testament şi de acum cei care ne arată un exemplu şi pentru Noul Testament. Bătrânii au numit în cinstea lor prima zi de post – Macovei Cap de Post, ca un început binecuvântat în cinstea acestor fraţi Macovei. Mai departe intrăm în Postul Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi tot în această zi se scoate din altar, la vecernie Sfânta Cruce împodobită cu flori ”, a notat preotul menţionând că în această zi se sfinţesc toate florile, care pe vremuri serveau pentru tratament tot anul, după ce erau uscate.

Biserica ne învață că Postul Adormirii Maicii Domnului înseamnă să ne abţinem nu doar de la unele alimente, ci de la tot ceea ce ne desparte de Dumnezeu.

Pe de altă parte, nutrișioniștii susțin că postul are efecte benefice în cazul unor boli caracteristice modului de viață actual, ca obezitatea, diabetul sau hipertensiunea.

În timpul postului rânduit de Biserică pentru cinstirea adormirii Sfintei Marii, creștinii sunt îndemnați să citescă: „Paraclisul Maicii Domnului”, „Acatistul Maicii Domnului”, „Acatistul Naşterii Maicii Domnului”, dar şi alte rugăciuni rânduite pentru cinstirea şi lauda sa, nu în ultimul rând să participe la sfintele liturghii.

ПОДЕЛИТЬСЯ