[:md]
Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova Alexandru Tănase consideră că protestele masive din ultima perioadă, nu sunt provocate în mare parte de nivelul înalt de corupție din țară, dar mai degrabă de dezamăgirea poporului de clasa politică aflată la guvernare. Declarația a fost făcută de șeful CC în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle, relatează Actualități.md.
“Este greșit să calificăm acest protest ca fiind unul doar împotriva corupției. În Moldova mereu a existat corupție, începând cu marele jaf al patrimoniului național, numit marea privatizare, când guvernanții de la acea vreme au pus mâna pe întreg patrimoniul statului, şi terminând cu furtul miliardului. Din păcate, în acest sfert de secol de independenţă, cuvântul corupție a devenit sinonim cu cuvântul stat. Nu cred că astăzi se fură mai mult ca în 2005 sau în 1995. Problema este cu totul alta”,a declarat Tănase.
Potrivit președintelui CC, în 2009, oamenii au obținut o speranță că lucrurile se vor schimba: "că se va termina cu nănăşismul, că banii publici vor fi administrați corect, că în economie se va instaura o competiție onestă, iar justiția va face dreptate — nu banii, că opțiunea europeană este una fermă şi nu o minciună cum a fost până la 2009".
“Societatea credea, în naivitatea sa, că în rezultatul revoluției twitter, la putere va veni o nouă clasă politică. Din păcate, cu trecerea timpului s-a constatat că totul a fost o iluzie. Puterea de stat este împărțită exact de aceleași persoane ca şi până la 2009, cu mici excepții, iar integrarea europeană este mai mult mimată decât asumată conștient şi plenar de cei care dețin puterea în stat. Iată de ce cred că acest protest este mai degrabă unul împotriva mimării integrării europene. Este un protest împotriva minciunii şi ipocriziei în care s-au scufundat guvernările de la 2009 încoace”, subliniază Alexandru Tănase.
Tănase cănsideră că așa-zisul „furt al miliardului” indubitabil a jucat rolul de detonator. “În timp ce majoritatea populației o duce destul de greu, faptul că banca de stat a fost pur şi simplu jefuită de cei care trebuiau s-o administreze, nu putea să nu genereze o asemenea stare de spirit. Permanentele scandaluri de corupție din cadrul puterii, lipsa oricărui progres în reforma justiției, i-a făcut pe oameni să înțeleagă că ei sunt mințiți, că sub paravanul integrării europene, de fapt, au loc cu totul alte lucruri”, a conchis președintele Curții Constituționale.
Amintim că pe 27 septembrie, în capitala Republicii Moldova a avut loc una dintre cele mai mari acțiuni de protest la nivel național desfășurată împotriva actualei guvernări. Mitingul de amploare organizat de Partidul Socialiștilor din RM și "Partidul Nostru" a avut loc în scuarul Parlamentului RM. În cadrul demonstrației cetățenii au votat o rezoluție care presupune trei pași principali pentru eliberarea Moldovei de guvernarea oligarhică.