[:md]
Despre aceasta a declarat Nataliei Lazari, șefa Laboratorului Chimic Produse Petroliere al ”Veritrans Plus” la ședința Consiliului administrativ al Asociaţiei Patronale în domeniul Conformităţii Produselor din Republica Moldova, relatează Actualități.md.
Potrivit acesteia, din numărul total de probe de combustibil prezentate pe parcursul anului curent de către consumatori la laborator, pentru a fi testată calitatea, în 40% dintre cazuri s-au constatat neconformități. Iar o situație similară se atestă și la uleiurile pentru motor, acestea fiind ori falsificate, ori de calitate inferioară.
„Cele mai frecvente neconformități reprezintă diverse adaosuri depistate în motorină și benzină. Din cauza lor, calitatea carburantului se reduce, ceea ce influențează negativ asupra bunei funcționări a motorului, dar și a consumului de combustibil. Dintre probele de uleiuri, s-a constatat că fiecare a patra mostră este ulei necalitativ sau contrafăcut, cu o viscozitate sau compoziție chimică necorespunzătoare. Un asemenea ulei nu poate proteja piesele motorului, care se uzează repede, provocînd defecțiuni tehnice, dar și cheltuieli pentru repararea automobilului. De regulă, conducătorii auto se adresează la noi după ce mașina s-a defectat, iar mecanicii de la service le-ar fi spus șoferilor că de vină este calitatea rea a combustibilul sau a uleiului", a declarat Lazari.
Totodată, șefa Laboratorului Chimic Produse Petroliere al ”Veritrans Plus” a adăugat că în perioada rece a anului crește numărul de solicitări din partea consumatorilor. "În combustibilul diesel cu un conținut ridicat de gume actuale, pe timp de iarnă se formează parafine, din a căror cauză motorul nu se pornește. Conducătorii auto sînt nemulțumiți și aduc mostre de carburant sau uleiuri pentru a le supune testelor, însă un aspect foarte important este prelevarea probelor, care trebuie să se facă după anumite criterii”, a menționat Natalia Lazari.