[:md]
Despre aceasta fostul ministru al Educației Maia Sandu a declarat în cadrul unui interviu pentru PoliticScan, relatează Actualități.md.
Sandu a comunicat că actualul Guvern condus de Pavel Filip – omul lui Vlad Plahotniuc este unul ilegitim pentru că nu a respectat toate normele legale privind investirea sa.
„Nu cred că actualul Guvern va rezista prea mult timp, pentru că, în primul rînd, nu este văzut ca un guvern legitim. Modul în care a fost votat, în situaţia în care nu s-a prezentat cel puţin programul în faţa Parlamentului şi nu s-a discutat programul Guvernului, şi după aceea la miez de noapte a depus jurământul la Preşedinţie, în situaţia în care s-a anunţat că acest lucru se va întâmpla a doua zi… Toate aceste lucruri, plus situaţia economică şi socială foarte dificilă, protestele care au avut loc şi pînă la votarea acestui guvern, dar care s-au intensificat după votarea acestui guvern, creează condiţii destul de proaste pentru o activitate normală”, a declarat ex-ministrul.
Maia Sandu a subliniat că toate instituțiile de drept se află în subordinea unui singur om – oligarhul Vlad Plahotniuc.
„Plahotniuc este unul dintre oligarhii care şi-a consolidat puterea în ultimii 6 ani, pe perioada guvernării pro-europene. Pînă de curînd, avea competiţie în această sferă, însă de curînd a rămas singurul şi cel mai puternic. Este omul care a reuşit să-şi subordoneze mai multe instituţii publice importante, cum ar fi Procuratura, Centrul Naţional de Combatere a Corupţiei, Banca Naţională, acum vedem că şi Curtea Constituţională se pare că îl simpatizează. Se pare că acest om intenţionează să construiască un sistem prin care el va controla toate instituţiile statului”.
De asemenea fostul ministru a menționat faptul că fără participarea instituțiilor de stat furtul din sistemul bancar al țării nu putea să se întîmple. „Mai multe instituţii cel puţin au închis ochii, dacă nu chiar au avut un rol. Pentru că nu poţi să scoţi sute de milioane din trei bănci, fără ca Banca Naţională să vadă acest lucru, fără ca Centrul Naţional Anticorupţie să vadă acest lucru, fără ca Procuratura în atîţia ani să fie sesizată şi să se sesizeze”, a menţionat Maia Sandu.
„Marele pericol este că, după un an de discuţii despre acest furt, Guvernul şi Parlamentul nu au putut să ofere un cadru legislativ care să stopeze furtul, să închidă robinetele. Şi ne este frică că în timp ce noi stăm în stradă şi protestăm aceşti oameni de la guvernare continuă să faciliteze sau chiar să participe într-un jaf similar. Suspectăm că oamenii de la guvernare sunt implicaţi încă în acest jaf. Acest furt a adîncit criza şi sărăcia în Moldova. Şi asta vom simţi în anii care vor veni. Experţii vorbesc despre un şoc fiscal pentru următorii 10 ani ca rezultat al acestui furt”, a adăugat Maia Sandu.