[:md]
Declarațiile au fost vociferate în cadrul unei conferințe de presă organizată de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției. Experții au efectuat o expertiză coruptibilității proiectului de lege cu privire la statutul municipiului Chișinău propus de Partidul Liberal, care săptămîna trecută a fost aprobat în primă lectură de majoritatea din Parlamentul RM, relatează Actualități.md.
Juristul Viorel Pîrvan a amintit că controversatul proiect de lege al liberalilor privind statutul municipiului Chișinău, prevede de facto consolidarea pozițiilor primarului capitalei, căruia îi sunt atribuite un șir de competențe.
“Nota informativă a proiectului prevede o argumentare generală, însă nu conține justificări, ori acestea sunt neclare. Noi am analizat acest proiect din perspectiva legislației, astfel proiectul stabilește acordarea unor împuterniciri suplimentare primarului, în detrimentul consliliului. De exemplu: Numirea viceprimarilor — proiectul prevede că în cazul în care candidatura propusă de primar nu este votată de 2 ori consecutiv, atunci primarul are dreptul să numească viceprimarul. În prezet legea prevede că în cazul în care consiliul nu votează de 2 ori candidatura propusă de primar, atunci primarul trebuie să vină cu altă candidatură”, a declarat expertul.
Potrivit lui Pîrvan, există norme europene care prevăd că consiliul trebuie controleze activitatea primarului.
“Trebuie să existe un echilibru între consiliu și primari. Sunt subiecte care acum pot fi discutate atît la inițiativa primarului cît și a consilierilor, aceasta prevedere la fel ar putea fi schimbată. În proiectul nou se menționează că doar primarul va putea propune anumite subiecte, așa ca bugetul. Aceasta va crea bariere procedurare în dreptul consilierului de a elabora o inițiativă. Orice inițiativă venită din partea consilierilor trebuie să treacă prin subdiviziunile subordonate primarului. Consiliul nu va putea să se expună, dacă inițiativa nu va fi avizată de primar. Considerăm că acestea sunt niște restricții ale drepturilor consilierilor”, a mai subliniat el.
Juristul a mai adăugat că în proiect au fost depistate norme neclare și confuze, încît la aplicarea lor vor putea aparea interpretări abuzive. De asemenea el a amintit că pe lîngă proiectul liberalilor, în parlament a fost creat și un grup de lucru care avea funcția de a elabora legea necesară cu privire la statutul municipiului Chișinău a cărui propuneri care nu au fost auzite, dar și a mai fost propus un alt proiect de lege al altui grup parlamentar care de asemenea nu a fost luat în considerație.
“O astfel de lege este necesară, dar avem nevoie de o lege bună, clară, care să aducă beneficii intereselor capitalei”, a mai spus Viorel Pîrvan exprimîndu-și speranța că pentru a doua lectură se vor lua în considerație recomandările care au fost propuse în acest sens.
Menționăm de asemenea că anterior președintele fracțiunii PSRM din CMC Ion Ceban a menționat că în urma unor întrevederi pe care le-a avut la Paris cu mai mulți oficiali, ultimii s-au arătat profund îngrijorați de proiectul propus de liberali. Mai mult consilierii muncipali vor expedia o scrisoare iar în scurt timp proiectul ar urma să fie expertizat și de către Consiliul Europei.
„Oficialii UE sunt profund îngrijorați de acțiunea Partidului Liberal de limitare a standartelor democratice, de acaparare a puterii prin atribuirea unor împuterniciri primarului general care nu sunt proprii conform standartelor general acceptate”, a conchis Ion Ceban.
Precizăm totodată că legea liberalilor privind statului municipiului Chișinău conține articole care contravin obligațiilor internaționale ale RM.