[:md]
Curtea Constituţională a avizat pozitiv iniţiativa legislativă de modificare a legii supreme în ceea ce ţine de excluderea imunităţii parlamentare, relatează Actualități.md.
Proiectul de lege poate fi introdus în procedură legislativă, transmite IPN. Potrivit avizului, iniţiativa legislativă a 39 de deputaţi de modificare a articolului 70 din Constituţie privind imunitatea parlamentară poate fi înaintată Parlamentului spre adoptare şi poate fi adoptată cel târziu după 6 luni de la prezentare.
Recent speakerul Andrian Candu a declarat că în legislativ a demarat colectarea celor 34 de semnături pentru modificarea Constituției în vederea excluderii imunității parlamentare, iar ulterior proiectul a fost depus spre avizare la Curtea Constituțională.
Amintim că anterior Comisia Electorală Centrală a respins propunerea de a efectua referendumul republican pentru modificarea Constituţiei în vederea alegerii şi demiterii şefului statului de către popor, limitarea imunităţii parlamentare şi reducerea numărului de deputaţi.
Decizia CEC a indignat atît inițiatorii cît și cetățenii simpli care și-au dat semnătura pentru inițierea referendumului. Oamenii s-au arătat profund indignați de faptul că li s-au îngrădit drepturile la exprimare în cazul în care peste 400 de mii de moldoveni au semnat pentru desfășurarea referendumului, în timp ce pentru aceasta erau necesar doar 200 de mii de semnături, iar Comisia Electorală Centrală a refuzat să dea curs inițiativei populare. Cetățenii au menționat că în această situație țara va fi asaltată de un nou val de proteste.
De asemenea mai mulți experți au menționat că decizia CEC privind respingerea referendumului pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni, demonstrează faptul că această instituţie este subordonată oligarhului Vladimir Plahotniuc.