[:md]

Despre aceasta deputatul Partidului Socialiștilor în Parlamentul Republicii Moldova Vladimir Odnostalco a declarat în cadrul Conferinţei internaţională antidrog cu tema:„Dezbateri asupra proiectului de lege privind crearea unei structuri guvernamentale moderne de luptă antidrog – Agenţia Naţională Antidrog”, care a avut loc sîmbăta trecută la Chișinău, relatează Actualități.md.

Astfel în cadrul conferinței care a fost organizată de Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA) în parteneriat cu deputatul PSRM Vladimir Odnostalco, ultimul a propus ca în fruntea politicilor antidrog din Republica Moldova să fie pusă atît inima, cît şi capul și ca în RM să fie creată Agenţia Naţională Antidrog care să lupte cu această problemă acerbă cu care se confruntă societatea moldovenească.

Drogurile ucid indiferent de naţionalitate, religie, origine etnică şi culoare politică! Scopul nostru este crearea în Republica Moldova a Agenţiei Naţionale Antidrog, o Agenţie cu o abordare echilibrată, cooperantă şi integrată, bazată pe convenţii care se adresează atît reducerii cererii de droguri, cît şi reducerii ofertei de droguri. Evaluările statistice privind nivelul consumului şi traficului ilicit de droguri realizate în ultimii ani de către instituţii publice, comunităţi academice, dar şi de structuri ale societăţii civile, scot în evidenţă mutaţii semnificative de agravare a situaţiei generale cum sunt:

a)  extinderea consumului şi traficului ilicit şi în mediul rural, avînd relevanţă pe tot teritoriul ţării;

b)  vîrsta de debut a consumului a scăzut semnificativ de la 18-24 ani în anul 2012 la 15-16 ani în anul 2015, numărul minorilor consumatori/dependenţi fiind aproape dublu;

c)  s-au diversificat substanţele psihoactive (stupefiante, psihotrope) consumate, făcîndu-şi loc din ce în ce mai mult drogurile sintetice şi etnobotanicele;

d) au fost perfecţionate metodele de utilizare a drogurilor, crescînd ponderea celor injectate, fapt ce conduce la creşterea riscului de utilizare în comun a seringilor şi proliferarea îmbolnăvirilor cu HIV/SIDA, hepatita B, hepatita C, etc.;

e) s-a extins consumul drogurilor, consumul excesiv de alcool şi tutun în mediul şcolar şi universitar, dar şi în locurile intens utilizate de minori şi tineri pentru recreere, sport şi distracţie, precum săli de sport, cluburi, parcuri, locuri de joacă, etc.;

f)  a crescut semnificativ oferta de droguri într-o gamă diversificată la preţuri promoţionale, mulţi dintre minori şi tineri fiind recrutaţi ca dealeri (vînzători), plata făcîndu-se în natură, adică în droguri, ceea ce sporeşte pericolul pentru sănătatea acestora şi creşte numărul celor dependenţi.

Prin abordarea integrată a fenomenului la toate nivelele (prevenire, combatere, tratament şi reabilitare), vor fi implementate măsuri directe în legătură cu provocările ridicate de substanţe narcotice pentru a preveni riscurile la adresa sănătăţii şi securităţii cetăţenilor din Republica Moldova”, a declarat deputatul PSRM.

De asemenea președintele CIPIDA Maria Vîrlan a menționat că autorităţile Republicii Moldova nu au programe şi proiecte de prevenire a consumului de alcool, tutun şi droguri, în special pentru preşcolari şi şcolari mici, deşi anume la această vîrstă este important de a direcţiona copilul în formarea unor comportamente corecte.

Este inutil de explicat unui adolescent de 12-16 ani despre consecinţele consumului de droguri, dacă acestuia îi lipsesc cu desăvîrşire anumite modele comportamentale şi valori morale. De altfel, răspîndirea cunoştinţelor este esenţială pentru reducerea numărului cazurilor de noi consumatori. Începînd de la grădiniţă, mai apoi la şcoală, trebuie să le spunem copiilor cît de gravă este intrarea pe acest drum fără întoarcere care te nenoroceşte pentru toată viaţa. Copiii claselor primare au nevoie de două-trei ore pe lună de educaţie în această privinţă în termeni relativ simpli. Informaţia prezentată trebuie să corespundă vîrstei şi particularităţilor psihofiziologice ale dezvoltării copilului”, a opinat Vîrlan.

O altă declarație îngrijorătoare care a răsunat în cadrul conferinței este faptul că narcotraficul în RM este pe punctul de a scăpa de sub control.

Ţinînd cont de faptul, că narcotraficul la scară mondială a devenit unul din cel mai rentabil business criminal, profitul căruia la nivel global a atins cota de 320 mlrd dolari pe an, rezultatele nu s-au lăsat mult aşteptate.   Drogarea Republicii Moldova a avut loc într-un timp record, profitul de la narcotrafic atingînd cifra de 12 mln lei pe zi şi dacă nu vor fi întreprinse măsuri cardinale la nivel de stat, acest proces este pe cale de a ieşi de sub control. De la zero crime ce ţin de circulaţia ilegală a drogurilor în perioada de pînă la anii ‘90, s-a ajuns la înregistrarea în anul 2015 a 3468 cazuri de acest gen, ceea ce constituie 9,5% din numărul total de crime, înregistrate în Republica Moldova în aceeaşi perioadă. Aceasta este cifra oficial înregistrată, destul de pesimistă pentru o ţărişoară mică ca Moldova, dar ca să ne imaginăm starea reală a lucrurilor, înmulţind acest indicator la 10, situaţia este de-a dreptul dramatică”, a spus Ivan Diacov, preşedinte Onorific CIPIDA.

Mircea Grecu, Secretar General CIPIDA, a prezentat date alarmante privind creşterea numărului consumatorilor şi dependenţilor de droguri în Republica Moldova.

Potrivit lui Grecu, datele statistice arată, că la sfîrşitul anului 2015, numărul dependenţilor de droguri a constituit 11.045 persoane, faţă de anul 2012, cînd erau înregistraţi 9.902 persoane. Conform estimărilor Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA) în Republica Moldova există aproximativ 100.000 de consumatori de droguri ilegale, dintre care circa 18.000 sunt dependenţi. În luna martie 2015, CIPIDA a realizat un studiu în trei licee din mun. Chişinău în rîndul elevilor din clasa a X-a (15-16 ani). Studiul a relevat că 18% dintre ei au consumat droguri ilegale cel puţin o dată în viaţa lor.

Totodată, Mircea Grecu a demonstrat nefuncţionalitatea Comisiei Naţionale Antidrog din Republica Moldova şi a insistat pe necesitatea înfiinţării noii instituţii – Agenţia Naţională Antidrog, care să poarte nu doar caracter consultativ, ci şi juridic şi care să răspundă cerinţelor mondiale în domeniu. Preluînd atribuţiile deţinute de Comisia Interministerială, noua instituţie urmează să asigure la nivel naţional coordonarea unitară a luptei împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri, pe baza unei strategii naţionale viabile, punînd un accent deosebit pe colaborarea cu membrii societăţii civile şi cu ONG-urile.

Actualități.md menționează că la conferință au participat aproximativ 75 de participanţi din Rusia, Ucraina, România, Italia şi Republica Moldova care au discutat timp de patru ore împreună cu vorbitorii-invitaţi.

 

 

 

 

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ