[:md]
Deputatul Partidului Socialiștilor în parlamentul RM Vladimir Țurcan, în legătură cu faptul că ieri Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului Legii privind modificarea articolelor referitoare la procuratură din Constituție , a declarat pentru NOI.md, că ar fi fost mai bine dacă «pentru început era modificată Constituția, apoi propusă formularea respectivă la proiectul “Legii cu privire la procuratură” și adoptată “Legea cu privire la procuratură”, avînd aceste amendamente», notează Actualități.md.
„Este vorba nu numai despre modificarea ordinii numirii procurorului, acesta se referă și la termenul pentru care poate fi desemnat procurorul (în Constituie – cinci ani, dar nu șapte) și, principalul, atribuțiile. Actualmente există o asimetrie absolută între art.1 al Legii cu privire la procuratură și art.125 al Constituției, referitor la atribuțiile procurorului. Avizul CC este o măsură parțială, comparabilă cu cea pe care drumarii o numesc plombarea gropilor de pe șosele. Aceasta este de asemenea o încercare de a astupa golurile. Nu este însă cert că această propunere va fi adoptată de Parlament”, consideră deputatul.
El a specificat, de asemenea, că este necesar să treacă minimum jumătate de an după ce va fi adoptată decizia pe marginea acestei inițiative. Cu alte cuvinte, acest lucru e posibil doar la finele anului curent sau începutul celui viitor. Iar Legea cu privire la procuratură a fost deja adoptată și urmează să intre în vigoare la 1 august.
„De-facto această lege este «fără picioare», «fără mîini» și «fără cap», pentru că nu are atribuții care să corespundă Constituției. Anume de aceea noi, săptămîna curentă, vom remite Curții Constituționale propunerea noastră ca CC să analizeze din punct de vedere constituțional legea adoptată cu privire la procuratură”, a comunicat Vladimir Țurcan.
În opinia deputatului, în situația actuală, faptul că președintele, ales de Parlament, numește procurorul, constituie o dependență dublă a procurorului de divizarea politică a forțelor.
“Dacă procurorul va fi numit de președintele ales de întreg poporul, atunci aceasta, posibil, îl va scuti pe procuror de dependență politică. Dar cu condiția că, atunci cînd a fost adoptată Legea cu privire la procuratură și președintele ar fi ales de Parlament, acesta ar fi un nonsens. Președintele ca atare, ales de Parlament, este un conglomerat al voinței majorității parlamentare și tot el ulterior numește procurorul?Dacă la începutul lunii noiembrie se vor finaliza alegerile prezidențiale, pînă atunci evident că nu vor fi introduse modificările la Constituție, deoarece ele pot fi aplicate doar la finele anului curent sau la începutul celui viitor. Rezultă că în toată această perioadă noi nu vom avea procuror general, lucru pe care și l-au dorit, pentru a-i scuti de responsabilitate pe cei implicați în furtul miliardului”, a mai conchis Vladimir Țurcan.
Amintim că, potrivit noii legi cu privire la procuratură, procurorul general va fi numit de președintele republicii la recomandarea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), pe un termen de șapte ani.
*Редакция портала Actualitati.md не несет ответственности за публикацию точки зрения высказанной в авторской статье