ndff.jpg

[:md]

În cadrul ședinței de plen este examinată moțiunea de cenzură simplă înaintată de către PSRM asupra activității lui Vasile Bîtcă. Coaliția de guvernare a refuzat să susțină prin vot demiterea lui Bîtcă, relatează Actualități.md.

PSRM afirmă că de la investirea domnului Bîtca în funcţia de ministru, Ministerul pe care îl conduce s-a transformat în minister al feudalizării Republicii Moldova.

Pe parcursul activităţii domnului Bîtca, actuala conducere a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a dat dovadă de incompetenţă şi a ratat atingerea tuturor obiectivelor propuse. Organizat sub forma unui mecanism de promovare a intereselor personale şi de partid, a reuşit să producă o reacţie negativă şi mari nemulţumiri din partea întregii societăţi. Lipseşte viziunea strategică în vederea asigurării dezvoltării teritoriale, regionale a Republicii Moldova. Pînă în prezent, nu a fost aprobat Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional, Planurile de amenajare a teritoriilor Regiunilor, Planurile de amenajare raionale şi locale lipsesc practic în majoritatea autorităţilor publice locale”, a declarat deputatul PSRM Grigore Novac de la tribuna parlamentară.

Potrivit lui Novac, dezvoltarea regională este dezorientată în asigurarea unui echilibru teritorial al dezvoltării infrastructurii de utilităţi şi servicii. Lipsa unei imagini clare referitor la ce fel de infrastructură de utilităţi şi servicii există în teritoriu şi cum ea este distribuită, conferă procesului de dezvoltare regională un caracter haotic.  

Ministerul nu coordonează şi nu monitorizează activitatea în domeniul proiectării obiectivelor de construcţie, nu efectuează verificarea sau expertizarea proiectelor elaborate, la fel, nu efectuează expertizele tehnice ale obiectelor deja existente, în conformitate cu prevederile legale. Despre gravitatea situaţiei şi pericolul iminent la care sunt supuşi în fiecare zi cetăţenii noştri, ne vorbesc şi surpările de teren  de pe str. Miron Costin, 9, cînd pe teritoriul unui şantier de construcţie s-a surpat un mal, în urma căruia a fost deteriorat pavajul pietonal şi scările de la intrarea în sediul unei bănci comerciale. Ulterior, procuratura a dispus pornirea urmăririi penale pe faptul executării necalitative a construcţiilor. În perioada anilor 2015-2015 în capitală au apărut peste 2000 de construcții ilegale iar cei de la Inspecția Construcțiilor se fac că plouă și le este greu să se miște la fața locului atunci cînd sunt sesizați de cetățeni”, a mai spus deputatul.

O altă problemă gravă pe care o mai menționează socialiștii este lipsa construirii locuințelor sociale, mai mult, lipsește și un program amplu în acest sens.   

Cel mai important este faptul că în așa mod nu se crește Moldova, așa crește doar cirupția, sărăcia, cresc castelele și buzunarele funcționarilor de stat care fac abuz de putere și nu au competențele și nici dorința necesară pentru a dezvolta segmentul de care sunt repsonsabili”, a mai subliniat Grigore Novac.

În acest fel fracţiunea PSRM susţine că pentru îmbunătăţirea situaţiei în domeniu, ministerul trebuie să vină cu propuneri de amendare a legislaţiei în vigoare prin care obiectivele construite în mod neautorizat, pe terenuri proprietate publică, să fie transmise în proprietate publică. Trebuie să fie majorate amenzile pentru ilegalităţile din sfera de referinţă. Ministerul trebuie să elaboreze şi să transpună în practică un regulament privind procedura de combatere şi demolare a construcţiilor neautorizate. În cazul depistării construcţiilor neautorizate, Ministerul şi subdiviziunile lui trebuie să întreprindă măsuri de sancţionare prin retragere a licenţelor şi a certificatelor de atestare a agenţilor economici şi persoanelor atestate, implicate în executarea lucrărilor.

 

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ