[:md]
Decizia R. Moldova de a cere amînarea aplicării unor prevederi ale acordului energetic cu UE pînă în 2020 este necesară și nu este o excepție, în context european, afirmă premierul Vlad Filat, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Situaţia energetică a Moldovei este însă excepţională, a declarat premierul Filat, care a menționat că în acest moment Chișinăul este dependent de o singură sursă de energie, Gazprom, și nu are un sistem alternativ de gazoducte.
În ceea ce privește posibilitatea ca R. Moldova să încheie un nou acord cu Gazprom până la sfârşitul anului, premierul Filat a declarat că partea moldovenească este pregătită să semneze, dar trebuie lămurite anumite aspecte.
“Doar că apar anumite formule de calcul şi anumite înţelegeri ce vizează, spre exemplu, preţul gazului livrat, condiţiile de tranzit şi multe alte chestiuni în implementarea acestor prevederi. În cazul nostru, dincolo de acordul de livrare, urmează să soluţionăm problema ce ţine de garantarea investiţiilor Gazprom în Republica Moldova, ce ţine de administrarea datoriilor care sunt ale companiilor, în cea mai mare parte din stânga Nistrului şi unora din dreapta Nistrului faţă de Moldovagaz, în rezultat faţă de Gazprom şi să avem clarificată problema, fiind privită per ansamblu”, a explicat șeful Guvernului de la Chișinău.
Premierul Vlad Filat a anunțat săptămâna trecută că Republica Moldova va cere amânarea cu patru ani a implementării pachetului III energetic în cadrul Comunităţii Energetice Europene pentru a putea negocia mai uşor cu concernul rus Gazprom.
Anunțul a venit după ce ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a declarat, în urmă cu trei săptămâni, că Rusia condiţionează diminuarea preţului la gaze pentru Republica Moldova de renunţarea de către aceasta la participarea la Tratatul energetic european şi rezolvarea problemei datoriilor acestei ţări faţă de concernul Gazprom, în valoare de peste patru miliarde de dolari.
Anunțul premierului Vlad Filat privind amânarea aplicării anumitor prevederi ale acordului energetic cu UE a fost apreciat de mai mulți analiști ca o cedare a Chișinăului, în urma presiunilor exercitate de Federaţia Rusă.
Șeful delegației UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel, a declarat însă că Uniunea Europeană nu este împotriva continuării colaborării Chișinăului cu Gazprom. "Nu avem nimic împotriva continuării colaborării cu Gazprom. Până în anul 2020, situaţia se va schimba. Noi negociem cu Federaţia Rusă pentru a rezolva această problemă", a declarat Dirk Schuebel, într-o emisiune a postului de televiziune TV 7.