[:md]
Pentru crestini, a inceput postul Craciunului, perioada in care legumele si fructele preparate in fel si chip vor fi la mare cautare. Fie ca te-ai hotarat sa tii post, fie ca iti doresti sa te hranesti sanatos, aceste retete rapide pe baza de legume, fructe si alte alimente naturale iti vor fi mereu la indemana pe Marea Dragoste.
Reteta de post nr. 1: Falafel
Chiftelutele de legume falafel sunt foarte populare in Orientul Mijlociu si, datorita faptului ca sunt gustoase, sunt consumate cu placere peste tot in lume.
Ingrediente:
1 kg. boabe uscate de naut sau din conserva
400 g patrunjel
6 catei usturoi
4 cepe medii
6 lingurite apa
o lingurita bicarbonat de sodiu
sare, boia de ardei, piper
Preparare:
Lasa nautul la inmuiat peste noapte – sari peste acest pas daca folosesti naut din conserva. A doua zi, fierbe nautul timp de 5 minute, apoi lasa-l sa se raceasca un pic (un sfert de ora). Da prin masina de tocat nautul, ceapa, usturoiul, patrunjelul si amesteca aceasta mixtura cu restul ingredientelor. Fa din compozitie chiftelute mici, pe care le prajesti in ulei bine incins, timp de 5-6 minute.
Reteta de post nr. 2: Supa de ceapa
Ingrediente:
5 cepe
o lingura faina
500 ml apa
piper, sare
Optional: crutoane, patrunjel proaspat tocat
Preparare:
Caleste intr-o olicioara ceapa in ulei incins, la foc mic, iar cand s-a rumenit adauga o lingura de faina, amestecand continuu timp de 2 minute. Adauga apa si lasa supa sa fiarba 25 de minute. Se recomanda servirea cu patrunjel proaspat tocat si crutoane.
Reteta de post nr. 3: Salata de fructe de iarna
Ingrediente:
4 portocale
3 banane
2 grepfrut
2 kiwi
o mana de nuci macinate
Preparare:
Amesteca toate ingredientele intr-un castron. Poti presara deasupra putin zahar vanilat.
Reteta de post nr. 5: Humus (pasta arabeasca de naut)
Ingrediente:
300 g naut uscat sau din conserva
o legatura patrunjel
o lingura ulei
sare, piper
Preparare:
La fel ca la reteta de falafel, daca folosesti naut uscat, il lasi la inmuiat peste noapte. Fierbe nautul timp de o jumatate de ora, pana se inmoaie complet. Scurge aproape toata apa printr-o sita, dar lasa un pic in oala pentru pasare. Paseaza bine nautul fiert si condimenteaza-l dupa gust. Poti consuma humusul pe felii de paine prajita, cu rosii sau cartofi prajiti.
Reteta de post nr. 6: Sarmalute cu orez si stafide
Ingrediente:
frunze de varza murata
o ceasca orez
4-5 cepe medii
o lingura bulion
6 linguri ulei
o legatura patrunjel
o legatura marar
stafide, sare, piper
Preparare:
Pune apa impreuna cu uleiul intr-o cratita, pana cand incep sa fiarba. Adauga ceapa taiata marunt, iar cand s-a inmuiat, pune orezul. Lasa sa fiarba pana se umfla orezul, apoi adauga patrunjelul, mararul, sarea, piperul, stafidele si se omogenizeaza compozitia. Pune aceasta umplutura in foi de varza, impatureste-le si pune-le intr-o cratita unsa cu putin ulei, in care ai intins si cateva foi de varza murata. Adauga apa si bulion si da la cuptor, aproximativ o ora.
Reteta de post nr. 7: Sote de ciuperci
Ingrediente:
1 kg ciuperci champignon
2 cepe medii
un pachet de margarina
1 legatura patrunjel
sare, piper
Preparare:
Curata si spala bine ciupercile de coaja alba, apoi taie-le felii (palariile si cozile). Opareste-le 10 minute si scurge-le. Caleste ceapa maruntita in untul topit, apoi adauga ciupercile si lasa-le pe foc pana se inmoaie. Cand sunt aproape gata, condimenteaza-le cu sare, piper si patrunjel.
Reteta de post nr. 8: Grau fiert cu nuca si fructe
Ingrediente:
500 g grau
2 mere
o portocala
100 g nuca tocata
Preparare:
Fierbe graul in 2 litri de apa, pana se inmoaie, iar, cand este gata, amesteca-l cu fructele maruntite si nuca tocata. Serveste dimineata, in loc de cereale cu lapte sau ca gustare simpla si delicioasa, de-a lungul zilei.
Reteta de post nr. 9: Supa-crema de linte
Ingrediente:
300 g de linte fiarta in prealabil sau o conserva de linte
o ceapa medie
2-3 linguri ulei de masline
un morcov
2 catei usturoi
o conserva de rosii
2 cubulete de supa concentrata de legume
praf de chilli sau boia, sare, piper, patrunjel, oregano
Preparare:
Caleste ceapa, morcovul si usturoiul maruntite, apoi adauga peste ele supa concentrata. Lasa la fiert pana se inmoaie legumele. Adauga lintea peste legume si toate ingredientele in blender, adaugand, daca este necesar, inca putina supa concentrata. Mixeaza bine, apoi pune-le din nou in oala, alaturi de supa de legume concentrata, astfel incat sa formeze o supa-crema. Adauga patrunjelul tocat si serveste supa.
Reteta de post nr. 10: Bruschete cu vinete
Ingrediente:
O bagheta de paine
5 rosii
4-5 catei usturoi
2 vinete mici
busuioc, oregano
2-3 linguri ulei masline
Preparare:
Rosiile se taie cubulete, iar vinetele se curata, se taie cubulete si adauga putina sare. Se scurg si se frig in ulei de masline. Usturoiul se taie si el marunt. Toate ingredientele se pun intr-un bol, impreuna cu uleiul de masline, busuiocul si oregano.
Reteta de post nr. 11: Salata de morcovi
Ingrediente:
400 g morcovi
un mar
zeama de la o lamaie
2-3 linguri de suc de portocale
coaja de lamaie si portocala
Preparare:
Se dau pe razatoare ingredientele si se amesteca intr-un bol de salata.
Reteta de post nr. 12: Orez cu masline si praz
Ingrediente:
1/2 cana de orez
o ceapa medie
2 fire de praz
200 g masline
sare, piper, ulei
Preparare:
Se lasa orezul la inmuiat o jumatate de ora, timp in care se calesc separat ceapa si prazul 2-3 minute, intr-o cratita. Adauga orezul si apa, apoi lasa la fiert. Cand orezul este aproape fiert, pune maslinele si condimentele, apoi mai lasa pe foc pana cand este gata orezul.
Sursa: revistatango.ro