[:md]
Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede schimbarea sistemului electoral din proporțional în mixt. Modificarea a fost aprobată cu 74 de voturi. Potrivit noilor prevederi, la următoarele alegeri, în Parlament vor accede atât reprezentanți ai diasporei, cât și ai regiunii transnistrene. Noile reguli mai prevăd că jumătate dintre deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar cealaltă jumătate — pe circumscripții uninominale.
Înainte de a pune la vot proiectul privind modificarea Codului Electoral, președintele Parlamentului, Andrian Candu, le-a mulțumit tuturor cetățenilor care au participat la dezbaterile publice și au contribuit cu propuneri și îmbunătățirea proiectului de lege calitativ. Potrivit lui Candu, în urma dezbaterilor, care au avut loc în toată țara, a fost obținut un consens larg, așa cum au cerut instituțiile europene
Abia după ce au fost consultate opiniile tuturor părților vizate de reforma electorală, documentul a ajuns în Parlament.
Deputații socialiști, care sunt și autorii proiectului, au declarat, după procedura de votare, că aprobarea reformei electorale a avut loc după ce au fost stabilite patru condiții principiale. Prima, ține de menținerea pragului electoral la nivelul de 6 la sută. A doua condiție a fost includerea în procesul electoral național a raioanelor din stânga Nistrului. Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea a declarat că formațiunea pe care o reprezintă a insistat ca și diasporas ă fie implicată mai active în viața politică a țării.
La scurt timp după ce proiectul votului mixt a fost votat de Parlament, președintele țării, Igor Dodon, care a fost inițiatorul acestui document de consens, a salutat sprijinul oferit reformei electorale.”Salut acest vot. Este inițiativa pe care am lansat-o în luna aprilie a anului curent. Proiectul a menținut în totalitate conceptul propus de mine. Felicit fracțiunea Partidului Socialiștilor cu această ocazie. Menționez că, în anul 2011, inițiativa respectivă a fost inclusă în programul Partidului Socialiștilor, în fruntea căruia m-am aflat pînă la învestirea în funcția de președinte al țării, iar în 2014 aceasta a fost parte componentă a programului electoral al PSRM”, a amintit șeful statului.
Șeful statului a mai precizat că la elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de solicitarea unei mari părți a populației țării, care dorește o reformă politică reală și echilibrată, în folosul cetățenilor.