[:md]

 

 

Natalia Vrabie, care a spălat în jumătate de an cel puţin 100 de milioane de lei murdari, a găsit un mijloc de a spăla şi reputaţia pătată a instituţiei pe care o conduce.

În prima jumătate a anului 2012, „Moldova-Agroindbank” a deschis conturi ilegale pentru persoane juridice în valoare de aproximativ 100 de milioane de lei. Stabilind cu organele fiscale nişte relaţii de tipul „o mână spală pe alta”, banca a scăpat cu o amendă de 100 de mii de lei. Gazeta noastră a scris despre aceasta în numărul din 5 februarie. Centru Naţional Anticorupţie (CNA) s-a autosesizat şi, împreună cu Banca Naţională a Moldovei, a verificat faptele expuse, care s-au confirmat. S-a dovedit că la „Moldova-Agroindbank” într-adevăr are loc spălare de bani.

Reamintim: deschizând conturi pentru persoane fizice fără a le înregistra la organele fiscale unde titularul contului se află în evidenţă, banca a obţinut profit, iar titularul contului – posibilitatea de a spăla mijloace acumulate ilegal prin corupţie, prin scheme criminale şi escrocherii, prin trafic de droguri, de persoane şi prin alte operaţii criminale. Cum se spune, banii nu au miros, iar riscul e minim.

Chiar dacă banca este prinsă în flagrant cu astfel de operaţii ilegale cu conturi bancare neînregistrate, potrivit articolului 256 din Codul fiscal, aceasta poate fi sancţionată doar cu amenzi în valoare de 30 la sută din sumele vărsate în acest cont. Adică ţara noastră este loială faţă de băncile care doresc să spele bani şi, de fapt, le oferă posibilitatea să facă acest lucru cu un „comision” de doar 30 la sută pentru stat. Legea este loială şi cu titularii de conturi neînregistrate: în decurs de trei zile de la descoperirea încălcărilor, ei pot obţine o „amnistie” – să achite o amendă de 50 la sută din suma mijloacelor băneşti din cont.  

Însă „Moldova-Agroindbank” nici gând nu avea să achite amenzi. Aici s-a făcut tot ce se putea pentru a tăinui operaţiile ilegale. În anul trecut, un audit intern a scos la iveală matrapazlâcurile. Apoi, şi inspectoratul fiscal a descoperit, în timpul unui control ordinar, că banca efectua operaţii de plată ilegale prin conturi neînregistrate aparţinând unor persoane juridice. Însă principalul bancher Natalia Vrabie şi consiliul de administraţie al băncii nu aveau de gând să plătească, propunând Consiliului de observatori de la „Moldova-Agroindbank” să accepte încălcarea Codului fiscal şi a celui penal: să corecteze niţel, în direcţia „necesară”, baza de date şi de la bancă, şi de la fisc. Agenţii fiscali au redactat cu amabilitate un act privind depistarea unor nereguli nesemnificative la bancă şi i-au dat acesteia o amendă de 100 de mii de lei – în loc de 30 de milioane!

Astfel, în urma operaţiilor ilegale efectuate de „Moldova-Agroindbank”, contribuabilii au fost furaţi de cel puţin trei ori. Iniţial, de titularii de conturi ilegale care şi-au adunat capitalurile în economia subterană. Apoi, aceiaşi „spălători” de bani, împreună cu banca, a doua oară nu au achitat impozite pentru sumele pe care  le-au spălat prin conturile bancare. A treia oară, vistieria a rămas cu borta covrigului când banca s-a eschivat de la plata amenzii de 30 de milioane de lei. Deocamdată, nu ne apucăm să estimăm pierderile suportate de regiunile şi ţările vecine de unde banii murdari sunt transferaţi prin Moldova în zone off-shore.

Să nu credeţi că „Moldova-Agroindbank” şi „doamna de fier” a acesteia au cedat pur şi simplu aşa, aflând că toate aceste manipulări au fost scoase la iveală şi confirmate de către organele de control. De data aceasta, bancherilor le-a venit ideea să atragă în rândul acţionarilor Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Acea bancă, BERD, care deja fusese cândva acţionar la „Moldova-Agroindbank”, dar a plecat în 2007. Potrivit ideii Nataliei Vrabie, organele de control o vor lăsa mai moale cu controalele la o instituţie financiară care are un partener european atât de respectabil.

Nu este exclus că această idee le-a sugerat-o un cetăţean britanic, Henry Potter, membru al Consiliului de administraţie de la „Moldova-Agroindbank”, despre care se ştie că acţiunile sale deja au căzut la el acasă sub incidenţa legii britanice privind mita – „Bribery Act 2010”. Bănuim că anume această experienţă a tizului lui Harry Potter i-a permis Nataliei Vrabie, preşedintele Consiliului de administraţie de la „Moldova-Agroindbank”, să creeze la instituţia pe care o conduce o „miraculoasă cameră-spălătorie” de bani. Însă acum e vorba de mult mai mult: banca intenţionează să-şi găsească acoperire nu la inspectoratul fiscal moldovenesc, ci la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Din păcate, anume aşa înţeleg integrarea europeană mulţi moldoveni. Săptămâna trecută, gazeta britanică „Gardian” a calificat Republica Moldova drept un „centru al crimei transfrontaliere”. Ne putem doar imagina ce scandal va izbucni dacă în maşinaţiile ilegale va fi antrenată o instituţie financiară europeană solidă. Cu atât mai mult cu cât BERD deja a plecat o dată cu scandal de la „Moldova-Agroindbank”, în anul 2007…  

Aleksandr KAZANSKI

ПОДЕЛИТЬСЯ