[:md]
Colegii de serviciu, dar şi reprezentanţii comunităţii armeneşti susţin că ombudsmanul Aurelia Grigoriu şi-a depăşit atribuţiile la conferinţa europeană de la Erevan, potrivit Adevărul.ro.
Declaraţia de la Erevan a avocatului parlamentar Aurelia Grigoriu precum că „Armenia a ocupat 20% din teritoriul Azerbaidjanului şi a comis acte de genocid“ a încins spiritele în Armenia şi a atras Republica Moldova într-un scandal diplomatic.
„Armenia a încălcat graniţele Azerbaidjanului pe o lungime de 360 de kilometri, a preluat controlul a 198 de kilometri din frontiera azero-iraniană şi a ocupat 20% din suprafaţa ţării“, a declarat Aurelia Grigoriu de la tribuna Parlamentului de la Erevan, unde a avut loc conferinţa europeană „Standarde europene de respectare a supremaţiei legii şi de separare a puterilor în ţările-membre ale Consiliului Europei“.
Presa de la Erevan a acuzat-o că ar fi fost plătită de Baku pentru a face asemenea declaraţii.
Comportamentul avocatului parlamentar a fost criticat de oficialii moldoveni, dar şi de armenii din Republica Moldova.
Preşedintele PD Marian Lupu susţine că Aurelia Grigoriu nu a avut dreptul să facă declaraţii politice.
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi ministrul de Externe, Natalia Gherman, au anunţat că în următoarele zile va fi discutat comportamentul ombudsmanului.
Comunitatea armenilor din Republica Moldova cere demiterea Aureliei Grigoriu.
„Doamna Grigoriu continuă propaganda Azerbaidjanului. Sunt declaraţii inadmisibile pentru o persoană oficială, care nu reflectă poziţia Republicii Moldova. Vom face o declaraţie pe care o vom prezenta Parlamentului Republicii Moldova prin care vom cere demiterea doamnei Grigoriu“, susţine Ernest Vardanean, reprezentantul comunităţii armenilor.
Ernest Vardanean, reprezentantul comunităţii armenilor îi expiră mandatul în octombrie Aurelia Grigoriu a fost numită în funcţie în octombrie 2008, pe cinci ani, de către majoritatea comunistă de atunci. Ea este specializată în resursele umane din transportul feroviar şi are un birou de avocaţi. Parlamentul poate s-o revoce cu votul a 2/3 din deputaţi.
Tot astăzi, socialistul Igor Dodon a spus că va susține inițiativa de demisie a acestui avocat.
"Avocatul parlamentar are alte atributii!! Suntem gata sa sustinem proiectul de Hotarire a Parlamentului pentru demisia acestui avocat, chiar daca initiativa va veni din partea comunistilor, cei care au promovat persoana data", a scris Dodon pe pagina sa de facebook.