[:md]

 

Agricultorii nu s-au ales nici astăzi cu soluții pentru problemele lor nici după cea de-a doua ședință a Comisiei speciale pentru agricultură, în cadrul căreia deputații, împreună cu reprezentanții fermierilor au discutat elaborarea mai multor proiecte de legi pentru sectorul agricol, relatează Actualități.md.

Problema principală rămâne identificarea surselor bănești pentru majorarea fondului de subvenționare.

Cea mai mare problemă ține de majorarea fondului de subvenționare și repet viceministrul finanțelor a venit astăzi, data trecută a fost ministrul finanțelor, un pic a făcut pe niznaiu. Se vede că această întrebare nu este în plan pentru ministerul finanțelor să fie soluționată”, a declarat după ședința comisiei președintele Uniagroprotect, Alexandru Slusari.

Printre cerințele agricultorilor, se regăsește majorarea fondului de subvenţionare, anularea impozitului pe profit şi simplificarea mecanismelor de creditare. De asemenea, importul produselor petroliere pentru fermieri ar urma să fie simplificat.

Viceministrul Agriculturii Vladimir Loghin a declarat însă că micșorarea TVA-ului pentru produsele agricole, așa cum solicită fermierii, ar putea genera un conflict cu Organizația Mondială a Comerțului, dar și cu Fondul Monetar Internațional.

Fiindcă în condiția când importatorii și producătorii locali sunt în condiții diferite la tva, de exemplu suntem în contradicție cu regulile OMC-ului, iar asta în lanț duce la conflict cu FMI-ul și cu aceleași surse de bani care ne vin de la ENPARD”, a subliniat Loghin.

De cealaltă parte, președintele asociațiilor agricultorilor, Alexandru Slusari, a declarat că situația rămâne, în continuare, incertă. “Unica întrebare care am rezolvat-o conceptual, este hotărârea privind scutirea agricultorilor de la plata impozitelor pe venit pentru anul 2015, dar la restul componentelor situația rămâne absolut incertă”, a menționat Slusari.

Deputații urmează să se întrunească în cea de-a treia ședință zilele următoare. Parlamentarii mai au la dispoziție două săptămâni pentru a elabora proiectul de lege, care să fie votat în plenul Parlamentului până la 15 iulie. În caz contrar, agricultorii spun că vor relua protestele.

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ