[:md]
Agricultorii solicită într-o scrisoare adresată premierului Valeriu Streleţ examinarea introducerii stării de urgenţă în localităţile afectate de secetă şi crearea până la 1 septembrie la nivel central şi local a comisiilor speciale, care vor întocmi până pe 30 septembrie lista întreprinderilor agricole care au suferit din cauza secetei, relatează Actualități.md.
De asemenea, producătorii agricoli solicită achitarea până pe 1 septembrie a tuturor restanţelor la subvenţiile pentru anul trecut, cât şi a celor la compensaţiile pentru pomicultorii care au livrat mere fabricilor de procesare până pe 30 septembrie 2014.
Printre solicitările agricultorilor se numără inclusiv împrumutul a 350 de milioane de lei în scopul majorării Fondului de subvenţionare pentru 2015 cu rambursarea acestui împrumut din banii Programului ENPARD, care vor fi plătiţi Guvernului în primul trimestru al anului 2016.
Scrisoarea a fost semnată de către Asociaţia Republicană a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”, Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova şi Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova-Fruct”.
Având în vedere cele solicitate, semnatarii susţin că anul 2015 este unul extrem de dificil pentru agricultori, având în vedere deprecierea vertiginoasă a valutei naţionale în primăvară cu aproximativ 30-40 la sută şi scumpirea tuturor resurselor necesare producerii agricole.
În urma politicii monetare nechibzuite a Băncii Naţionale şi anume majorarea semnificativă a ratei de refinanţare şi a normelor de rezerve pentru băncile comerciale, agricultorii spun că au crescut substanţial dobânzile la credite şi s-a redus considerabil numărul de împrumuturi pentru producătorii agricoli.
Mai mult, în acest an fermierii au fost afectaţi masiv de secetă excesivă, un fenomen climateric care a provocat daune uriaşe culturilor de primăvară şi plantaţiilor pomicole. Din cauza fenomenului extrem, recolta la culturile agricole menţionate va fi mai mică în comparaţie cu anul trecut cu cel puţin 50-60 la sută.
La fel, agricultorii au ţinut să menţioneze în scrisoarea adresată premierului că autorităţile nu au întreprins în acest an nicio acţiune de sprijin pentru fermieri, Fondul de Subvenţionare a fost redus cu 180 de milioane de lei, iar restanţele ce ţin de subvenţiile pentru anul trecut sunt achitate cu întârziere.
Totodată, semnatarii scrisorii susţin că aşa-numitul „Pachet agricol” nu a fost votat de Parlament în lectură finală, Guvernul nu a elaborat reglementări speciale privind irigarea terenurilor cu ape subterane, iar pomicultorii se confruntă mereu cu birocraţia şi corupţia în procesul de obţinere a certificatelor fitosanitare pentru exportul producţiei.