[:md]
Numărul persoanelor infectate cu salmonela creşte alarmant. Lucrătorii medicali spun că în primele şase luni ale anului, din şase focare de boli diareice acute înregistrate, cinci au fost provocate de virusul salmonelei, relatează Actualități.md.
De asemenea, timp de un an, numărul infestărilor a crescut cu aproape o mie. Potrivit reprezentanţilor Centrului Naţional de Sănătate Publică în primele şase luni ale acestui an, aproape 400 de oameni au fost diagnosticaţi cu boli diareice acute.
''Raportăm o creştere a tuturor bolilor diareice acute, inclusiv şi mai ales la copii. Avem o sporire a numărului de adresări la spitalele de boli infecţioase pentru copii şi la medicii de familie. Este vorba despre toxiinfecţii alimentare'', a declarat pentru presă şefa secţiei Direcţiei Sănătate, Svetlana Lupu.
Potivit medicilor, infestarea cu salmonela este cauzată de condiţiile precare de păstrare, transportare şi preparare a produselor alimentare.
Notă:
Salmoneloza este o infectie bacteriana comuna care afecteaza tractul intestinal. Bacteria Salmonella traieste in intestinul oamenilor, animalelor si pasarilor si se transmite pe calea fecalelor. Oamenii se infecteaza cel mai frecvent din alimente si apa contaminate. Perioada de incubatie variaza intre cateva ore si 2 zile.
De obicei, salmonelozele sunt cauzate de consumul de carne, oua sau produse din oua, crude (ex. maioneza) sau insuficient preparate termic. Fructele de mare pot fi o cauza frecventa daca provin din apa contaminata. De asemenea, fructele si legumele proaspete pot determina aceasta infectie, daca sunt irigate (inainte de a fi culese) sau spalate cu apa contaminata in timpul procesarii. Multe alimente devin contaminate atunci cand sunt pregatite de persoane care nu se spala bine pe maini, mai ales dupa folosirea toaletei sau a hartiei igienice.
O alta cale este contactul cu animale de companie (mai ales pasari si reptile), dupa care persoana duce mana la gura sau pune mainile pe alimente. Unele persoane pot deveni purtatori cronici ai bacteriei, ei continuand sa o excrete in fecale sau rareori in urina timp de chiar un an sau mai mult dupa ce semnele si simptomele s-au remis, putand asadar transmite infectia altor persoane chiar daca ei insisi nu au simptome.
Sunt la risc mai mare: persoanele care calatoresc mult in tari subdezvoltate, cei care detin pasari si reptile, persoanele care traiesc in comun, in diferite institutii, de exemplu batranii in aziluri.