[:md]
Republica Moldova are nevoie de reforme profunde în toate sectoarele. În ţară a fost creat un sistem distrugător, care protejează interesele unei elite, atât pe interiorul său, cât şi în afara lui. Cel mai mare risc constă în faptul că guvernarea nu învaţă din propriile greşeli şi continuă să mimeze reformele. Ceea ce este clar e că donatorii vor putea adopta strategii de suport financiar doar atunci când vor fi siguri că reformele au devenit reale şi ireversibile.Opiniile au fost exprimate de către ambasadorul Marii Britanii la Chişinău, Phil Batson, în cadrul unui interviu pentru Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, notează Actualități.md.
„Reforme adevărate şi profunde sunt necesare în toate sectoarele: justiţie, agricultură, sectorul bancar şi financiar, sănătate, educaţie, transport, administrare publică. Să luăm doar un exemplu: justiţia. Eu aş spune că a fost creat un sistem distrugător, care protejează interesele unei elite, atât pe interiorul sistemului cât, într-o măsură oarecare, şi în afara lui. El are o rezistenţă ereditară la reforme. Amintiţi-vă ce s-a întâmplat luna trecuta cu alegerile (ca să le numim aşa) preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie. A fost propus un singur candidat, actualul deţinător al acestei funcţii. Cum a putut fi posibil? Oare nu mai există în Moldova alţi judecători de calitate sau alţi profesionişti din sfera justiţiei? Sau asta s-a întâmplat din cauza că nimeni nu s-a încumetat să schimbe status quo-ul sau să reformeze sistemul?”, a declarat ambasadorul Marii Britanii la Chişinău.
„Eu cred că totul se rezumă la voinţa politică. Cei care sunt la putere şi-au dat seama că reformele pe care şi le-au asumat semnând Acordul de Asociere de fapt, le vor afecta interesele proprii, cel puţin pe termen scurt, şi cred că anume acest fapt a contribuit la stoparea întregii „istorii de succes”. Încă nu este clar dacă o astfel de voinţă politică există. Noi vom judeca acest guvern după fapte, nu după vorbe”, a explicat Phil Batson.
„Cel mai mare risc constă în faptul că guvernarea nu învaţă din propriile greşeli şi continuă să mimeze reformele. Cred că acest guvern a înţeles mesajul atât de la miile de cetăţeni care au protestat toamna trecută şi în ianuarie, cât şi de la comunitatea internaţională, care încă nu a deblocat suportul bugetar, dar nu în ultimul rând şi de la incertitudinea de la urnele de vot. Dacă Guvernul şi Parlamentul nu vor face lucrurile necesare, atunci, eu cred, va creşte riscul ca situaţia economică şi cea politică să se înrăutăţească în continuare. Şi nimeni nu vrea acest lucru”, a adăugat diplomatul britanic.
Referindu-se la soluţiile pentru criza din Republica Moldova, Phil Batson a menţionat: „Răspunsurile sunt destul de evidente şi autorităţile din Moldova le ştiu : reforme reale. Reforme în sectoarele cheie şi, după cum am menţionat mai devreme, reformă în justiţie. Sunt însă şi alte instituţii şi sectoare cheie, precum Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie, sistemul bancar, audiovizualul, transparenţa în finanţarea partidelor politice”.
Ambasadorul a opinat că implementarea reformelor este cea mai importantă condiţie pentru obţinerea unui suport financiar din partea partenerilor internaţionali. „Când şi dacă procesul de reforme va începe să producă schimbarea, iar oamenii şi partenerii internaţionali vor fi siguri că reformele au devenit ireversibile, donatorii vor putea adopta strategii de suport financiar de lungă durată pentru Moldova”, a precizat Batson, citat de jurnal.md.