[:md]
Ziua de 11 iulie a fost declarată oficial Ziua Mondială a Ciocolatei, încă din 1995, în Franţa, în prezent fiind sărbătorită de iubitorii acestui desert din toată lumea.
Istoria ciocolatei începe cu 2.000 de ani în urmă, când arborele de cacao era cultivat în America de Sud. Denumirea provine din limba aztecilor de la "chocolatl" care derivă de la "xocolatl" ("xococ" — amar şi "atl" — apă sau băutură). Aztecii considerau ciocolata o băutură divină care întăreşte rezistenţa şi combate oboseala, iar o ceaşca din acestă băutură preţioasă îi permite unui om să reziste o zi întreagă fără mâncare.
Ciocolata s-a mîncat pentru prima dată în 1674, sub formă de rulouri si prăjituri.
În 1795, doctorul Joseph Fry din Bristol a inventat o maşină cu vapori pentru a înmuia boabele de cacao, ceea ce a dus fabricarea ciocolatei la scară mare.
În 1874, Fry & Sons a început să vîndă "Ciocolată delicioasă de mîncat", despre care se crede că a fost prima tabletă de ciocolată.
În jurul anului 1810, Venezuela producea o jumătate din pudra de cacao consumată pe plan mondial, iar o treime din cantitatea de cacao produsă era consumată de spanioli.
În anii '90, ciocolata şi-a dovedit popularitatea ca produs, dar şi succesul în lumea afacerilor. Consumul mondial anual de boabe de cacao este de aproximativ 600.000 de tone. Mai mult decît atît, consumul de ciocolată pe cap de locuitor este în creştere.
Consumul de ciocolată cacao/ciocolată amăruie a fost dovedit a fi benefic sistemului circulator. Un studiu a relevat faptul că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaşte o creştere a activităţii electrice şi a ritmului cardiac. Cu toate că beneficiile sunt multiple, consumul excesiv de ciocolată poate favoriza obezitatea şi apariţia diabetului zaharat.





