HJK.jpg

[:md]

 

Compania Kroll a trimis Băncii Naţionale primul raport al investigaţiei cu privire la frauda de proporţii în sectorul bancar din Republica Moldova, în urma căreia trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – s-au prăbuşit la sfârşitul anului 2014. Este vorba despre o primă etapă a investigaţiei planificate pentru o perioadă de doi ani cu privire la tranzacţiile derulate pe parcursul anilor 2012-2014 la cele trei bănci, notează Actualități.md citat de jurnal.md.

Astfel, la această etapă detectivii financiari au identificat tranzacţii în sumă de peste 350 milioane dolari SUA, care pot fi direct atribuite fraudei din sectorul bancar.

„Prima etapă a investigaţiei în curs a confirmat concluziile iniţiale raportate la finalizarea investigaţiei preliminare anterioare şi a dezvăluit dovezi clare cu privire la implicarea crucială a lui Ilan Şor, precum şi a companiilor şi persoanelor asociate cu dumnealui, în această fraudă. În special, informaţia colectată şi analizată de Kroll a confirmat că Grupul Şor a avut tangenţă cu achiziţionarea acţiunilor celor trei bănci din Republica Moldova în anii 2012-2014, a controlat direct deciziile importante ale celor trei bănci, inclusiv deciziile cu privire la acordarea „creditelor” în favoarea companiilor interconectate, fără vreo intenţie de returnare din partea acestora, a creat o reţea de companii prin care fondurile obţinute prin fraudă au fost sustrase şi spălate, şi  a obţinut o parte semnificativă din fondurile furate. La această etapă, Kroll a identificat 350 milioane dolari SUA, care pot fi direct atribuite fraudei din sectorul bancar”, anunţă Banca Naţională.

Potrivit BNM, este clar că spălarea şi disiparea fondurilor fraudate s-a efectuat printr-o reţea extinsă de companii şi conturi bancare în multiple jurisdicţii, inclusiv prin conturi ale băncilor din Republica Moldova, Letonia, Estonia, Rusia şi Cipru. 

„Sunt întreprinse măsuri pentru urmărirea fluxului fondurilor pentru a identifica toate persoanele care au profitat de pe urma fraudei, precum şi pentru a iniţia toate procedurile judiciare necesare  pentru recuperarea activelor. Este de aşteptat că, pe lângă domnul Ilan Şor, există şi alte persoane care au profitat de pe urma fraudei în cele trei bănci din Republica Moldova”, se spune în comunicatul emis de BNM.

În scurt timp, se intenţionează începerea implementării unui plan de recuperare a activelor, în scopul recuperării la nivel mondial a fondurilor de la răufăcători, informează BNM. 

„Cu scopul de a dovedi pagubele şi a recupera fondurile, echipa Kroll a identificat, a stocat şi a analizat mii de documente obţinute cu suportul băncilor centrale din diverse ţări şi al altor părţi, care vor sta la baza probelor principale pentru dovedirea fraudelor care au cauzat prăbuşirea celor trei bănci din Republica Moldova. Kroll s-a concentrat iniţial asupra perioadei mai-noiembrie 2014, deoarece anume în această perioadă creditele acordate persoanelor afiliate de către cele trei bănci din Republica Moldova au crescut de peste două ori şi au atins volumul de 13 miliarde lei pe data de 24 noiembrie 2014. Scopul investigaţiei pe termen lung este recuperarea fondurilor furate, precum şi identificarea tuturor părţilor care au participat conştient şi au profitat de pe urma fraudei, inclusiv a părţilor şi instituţiilor financiare din RM. BNM are încrederea deplină că dispune în prezent de o bază fermă pentru accelerarea investigaţiei. BNM cooperează strâns cu Kroll şi compania juridică internaţională „Steptoe and Johnson” pentru a implementa un plan eficient de investigaţie şi o strategie de recuperare a activelor în folosul RM”, precizează BNM.

ПОДЕЛИТЬСЯ