[:md]
Aproximativ 60% din moștenirea arhitecturală a Chișinăului se află în pericol de dispariție sau deja este distrusă. Despre aceasta a relatat pentru Sputnik, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a monumentelor de arhitectură pe lîngă Ministerul Culturii al Moldovei, consilierul municipal Ion Ștefăniță, în contextul informaţiilor despre faptul că Chișinăul a fost declarat unul dintre cele mai urîte orașe din lume, comunică Actualități.md.
Potrivit datelor din Ghidul pentru călătoriile urbane U City Gudes, Chișinăul a ocupat locul șase în lista celor mai urîte orașe ale lumii. Capitala Moldovei se situează imediat după Guatemala, Mexico Sity, Amman, Caracas și Luanda.
"Noi am constatat în 2010 că 80 de clădiri vechi din Chișinău, care prezintă valoare culturală, se aflau în paragină s-au erau distruse. În acești ani, lista a fost completată cu încă 13 construcții. Au fost modificate arhitectural alte 255 de clădiri de acest tip. Șaptesprezece monumente de arhitectură au fost distruse în totalitate — în locul lor sunt ruine. Inițial, în Registrul monumentelor RM ocrotite de stat erau incluse 977 de clădiri. Fiecare doritor poate verifica calculele făcut de noi…", a subliniat Ștefăniță.
Potrivit lui, în prezent, unele clădiri vechi se restaurează sau au fost deja restaurate. Este vorba despre construcțiile de pe adresele: Mihail Kogălniceanu, 63 și 67, Serghei Lazo, 37, Pușkin, 11, Columna, 98, Ștefan cel Mare, 81 și Vlaicu Pârcălab, 16.