[:md]

 

Cu prilejul împlinirii a 55 de ani de la primul zbor al omului în spațiu și 50 de ani de la vizita în Chișinău a primului cosmonaut, fracțiunea comuniștilor din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) propune să fie instalată o placă comemorativă în memoria lui Iuri Gagarin, relatează Actualități.md cu referire la Noi.md.

La rîndul său cea mai mare fracțiune din CMC – Partidul Socialiștilor dar și alți consilieri independenți și-au declarat intenția de a susține inițiativa dată. Astfel, placa ar urma să fie instalată pe clădirea Institutului Industriei Alimentare de pe bulevardul Gagarin din capitală.

Notă:

Iuri Gagarin este cosmonaut sovietic, erou al Uniunii Sovietice, cavaler al mai multor dinstincții înalte ale diferitor state, cetățean de onoare al unor orașe din Rusia și alte țări. Primul cosmonaut s-a născut pe 9 martie 1934 în satul Klușino, raionul Gjatsk (în prezent, raionul Gagarin) din regiunea de Vest a URSS.

Pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a devenit primul om din istorie care a survolat spațiul cosmic. Nava spațială „Vostok-1”, la bordul căreia se afla Iuri Gagarin, a fost lansată de pe cosmodromul de la Baikonur. După ce a făcut un cerc în jurul Pămîntului, în minutul 108 de zbor Gagarin a aterizat cu succes în regiunea Saratov, nu departe de orașul Enghels. Începînd cu 12 aprilie 1962, această zi a fost declarată sărbătoare de stat – Ziua Cosmonauticii.

Nimele lui Iuri Gagarin este purtat de străzi și bulevarde din mai multe orașe ale lumii. Pe 12 aprilie 1961, după încheierea zborului lui Iuri Gagarin în spațiu, Comitetul executiv al Consiliului orășenesc Chișinău al deputaților și muncitorilor s-a întrunit într-o ședință extraordinară, dedicată acestui grandios eveniment din istoria URSS. În cadrul acelei ședințe s-a decis ca bulevardul Muncești să fie redenumit în bulevardul Gagarin.

Astfel, Chișinăul a devenit primul oraș în care a apărut o stradă cu numele primului cosmonaut de pe Pămînt. Iuri Gagarin a vizitat Moldova în perioada 8-10 octombrie 1966, cînd Chișinăul marca 500 de ani de la fondare. Pe parcursul celor trei zile Iuri Gagarin a efectuat un mini-turneu prin școli, a fost la Universitatea de Stat, la ședința festivă dedicată împlinirii a 500 de ani de la fondarea Chișinăului, a vizitat viile colhozului „Biruința”, a participat la nunta unui student de la medicină și la o ceremonie festivă la care au fost prezenți 20 de mii de oameni. De asemenea, Iuri Gagarin a depus flori la mormîntul Soldatului Necunoscut, a pus prima piatră în temelia Centrului de Tineret (care a purtat numele lui Iuri Gagarin și care acum este ruinat), a lansat Aleea Prieteniei în parcul de la Rîșcani, unde a sădit un arțar. Un alt copac a fost sădit în parcul „Pușkin” (acolo mult timp a fost o placă cu inscripția: Copacul a fost sădit de pilotul-cosmonaut, eroul Uniunii Sovietice Iuri Alexeevici Gagarin). A vizitat Iuri Gagarin și beciurile de la Cricova.

Moldova la fel a contribuit la explorarea spațiului cosmic: Institutul Industriei Alimentare din Moldova elabora, iar Fabrica de conserve din Soroca producea alimente pentru cosmonauți.
 

ПОДЕЛИТЬСЯ