dfgdf.jpg

[:md]

 

Proiectul de lege „Big Brother”, aprobat de Guvern, care permite citirea emailurilor şi blocarea unor site-uri, nu a fost avizat de Autoritatea naţională de control al prelucrărilor de date cu caracter personal, deşi acesta vizează unele restrîngeri ale dreptului la viaţă intimă, familială şi privată, notează Actualități.md.

Despre aceasta anunţă Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, care anunţă că-şi va prezenta poziţia pe marginea proiectului Parlamentului pentru a fi examinată anterior dezbaterilor parlamentare.

Mai multe organizaţii din domeniul mass-media, dar şi unii oficiali europeni şi-au manifestat îngrijorarea faţă de posibila intrare în vigoare a unei asemenea legi.

Sunt profund îngrijorat de noul proiect de lege din Republica Moldova, care ar putea permite guvernului să blocheze site-uri şi să citească e-mailuri sau mesaje private”, a scris preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul european pe contul său de Twitter, citează jurnal.md.

Și opoziția parlamentară s-a arătat indignată de acest proiect: „Acum 7 ani în urmă mulți se bucurau foarte mult că vine un regim nou la guvernare. Și au venit. Și acuma vedeți ce fac ei – vă închid internetul, vă închid site-urile, vă citesc mesajele… Cu așa tempou în jumătate de an, un an ne tranformăm în Coreea de Nord.

Fără internet, fără facebook. Eu înțeleg că celor de la guvernare nu le place să fie criticați.Tot ceea ce nu le convine lor trebuie închis”, a declarat liderul socialiștilor Igor Dodon.

Amintim că Guvernul a aprobat un proiect de lege înaintat de către Ministerul Afacerilor Interne prin care se instituie cenzura internetului. Deşi iniţiativa legislativă este argumentată prin necesitatea combaterii pornografiei infantile şi a terorismului, documentul conţine mai multe prevederi prin care organelor de anchetă obţin dreptul să blocheze site-uri, să verifice email-uri personale, sms-uri şi permite citirea mesajelor Viber, Telegram sau WhatsApp.

ПОДЕЛИТЬСЯ