[:md]
Astăzi toți creștinii ortodocși de stil vechi din Moldova o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, relatează Actualități.md.
Din puţinele ştiri privitoare la viaţa ei, aflăm că într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus în vis să se reîntoarcă în locurile părinteşti. Sfânta a fost îngropată ca o străină, iar moaştele i-au fost descoperite ulterior, când unor creştini li s-a arătat în vis sfânta care le-a zis să-i dezgroape osemintele pământeşti. De atunci, moaştele au fost puse la loc de cinste în diferite biserici şi catedrale, iar în prezent se află la Catedrala Ortodoxă din Iaşi.
În popor, Sfânta este percepută ca „mare la trup şi urâtă la chip”, dar cu un suflet bun, pentru că-i fereşte pe oameni de boli, de grindină, trăsnet şi pe copii îi apără de deochi. De aici, de la această percepţie, i se mai spune şi Sfânta Vineri. Pentru oameni ea rămâne un exemplu de credință și dragoste.
Tradiţiile şi obiceiurile acestei zile s-au păstrat de-a lungul timpului. De Sfânta Parascheva nu se lucrează nici la serviciu şi nici acasă. În această zi nu ai voie să calci, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie dacă vrei să eviţi durerile de cap şi cele de ochi.
În acelaşi timp, dacă ziua de 27 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Iar dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.
În Republica Moldova 10.000 de femei poartă numele Parascheva.