[:md]
Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc astăzi pe Sfînta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. În mai multe localități din țară astăzi este hram, iar în biserici sunt oficiate slujbe religioase.
Moaștele sfintei sunt păstrate de mai bine de mai bine de 370 de ani la Iași, unde au fost aduse de către domnitorul Vasile Lupu. Inițial, acestea au fost depuse la Biserica Sfinții Trei Ierarhi, iar în 1889, moaștele au fost mutate la Catedrala Mitropolitană din Iași.
Se spune că Sfînta Parascheva este făcătoare de minuni și poate să vindece, îi ferește pe oameni nu doar de boli, dar și de grindină, trăsnet și pe copii îi apără de deochi. De aceea, i se mai spune și Sfînta Vineri. De asemenea, Sfînta se roagă lui Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămică, se spune în popor că este bine să împarți din bucățile tale unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sintei Parascheva la naștere, iar astfel vei naște mai ușor, fără dureri.
În această zi, creștinii nu au voie să calce rufe, să coase și nici chiar să facă mâncare, dacă vor să evite durerile de cap și cele oculare.
În Republica Moldova, aproximativ 10 mii de femei poartă numele Parascheva.