[:md]
Persoanele care au luate credite de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, bănci procesul de lichidare al cărora deja a demarat, vor avea trei opțiuni de stingere a datoriei. Acest fapt derivă din obligativitatea clientului de a rambursa instituțiilor aflate în lichidare creditul și dobânzile relatează Actualități.md cu referire la bani.md.
Banca Națională a Moldovei explică care ar fi soluțiile pentru persoanele care au luat un credit pe o perioadă mai lungă de timp, de exemplu, un credit imobiliar pentru o perioadă de 25 de ani.
Banca Națională susține că administratorul creditului va negocia cu cel care s-a împrumutat pentru stingerea datoriei într-un termen mai restrâns, aceasta fiind prima opțiune.
Cea de a doua opțiune prevede recreditarea sau refinanțarea clientului de la o altă bancă.
Refinanțarea este procesul prin care se contractează un nou credit cu scopul stingerii unui credit existent. Refinanțarea unui credit presupune rambursarea integrală a unui împrumut a cărui destinație este conformă cu cea a creditelor la care se face referire, în baza legilor în vigoare.
Criteriile și procedurile de acordare sunt similare cu cele ale unui credit nou contractat în funcție de produsul ales și de instituția de credit aleasă.
A treia opțiune prevede vinderea creditului de către banca comercială aflată în proces de lichidare unei alte instituții financiare.
De menționat că la finele lunii iunie, portofoliul de credite al Băncii de Economii avea o valoare de 1,32 de miliare de lei, Banca Socială – 1,92 miliarde de lei și UNIBANK – 932 de milioane de lei. Valoare totală a creditelor deținute de aceste trei bănci la finele primului semestru era egală cu aproape 10 la sută din valoarea totală a creditelor din întreg sector bancar.