[:md]
Pseudoguvernarea, aşa numită „pro-europeană”, ignorînd opinia poporului, a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, consecinţele căruia au fost deja simţite de mii de fermieri, precum şi de zeci de mii de persoane implicate în domeniul agriculturii. Deja acum, prejudiciul suportat de economie este cifrat la sute de milioane lei.
Acţiunile autorităţilor au pus în pericol peste 700 mii de cetăţeni ai Moldovei, care, temporar, trăiesc sau lucrează în Rusia, precum şi milioane de cetăţeni din interiorul ţării, pe care îi poate aştepta o criză energetică din cauza lipsei unui nou Contract de livrare a agenţilor energetici. Eventualele consecinţe vor lovi drastic în fiecare familie.
Toate sondajele de opinie indică asupra faptului că majoritatea populaţiei ţării se pronunţă pentru vectorul euroasiatic şi consideră că ţara merge într-o direcţie greşită. Nivelul de încredere faţă de autorităţile oficiale este extrem de redus.
În pofida presiunilor fără precedent din partea autorităţilor, socialiştii au indicat în repetate rînduri că vor continua lupta pentru ideile promovate şi vor tinde spre obiectivele desemnate. Începînd cu primăvara acestui an, împreună am reuşit să colectăm peste un milion de semnături în sprijinul aderării Moldovei la Uniunea Vamală. Doar în ultimile două luni au fost organizate adunări ale cetăţenilor şi adoptată Declaraţia „Pentru Uniunea Vamală” în peste 550 de localităţi ale ţării.
Autorităţile nu doar ignoră opinia majorităţii absolute a poporului moldovenesc, dar mai şi manifestă o reacţie neglijentă faţă de problemele care au apărut, în primul rînd, în agricultură, în urma propriilor decizii incompetente. Coacerea în glumă a plăcintelor gigantice, în timp ce zeci de tone de producţie a fermierilor se strică, doar confirmă incapacitatea Guvernului, şi în mod special, a coaliţiei de guvernare, de a asigura managementul situaţiei şi de a ieşi din criza produsă.
Încă un an în urmă socialiștii au atenționat guvernarea că semnarea Acordului de Asociere cu UE va avea consecințe negative în plan economic și social. Au presupus starea exporturilor și probemele care vor apărea în realizarea producției. Guvernarea însă a promovat politica sa rigidă și nici măcar nu a luat măsuri de anticipare a crizei în agricultură.
Liderul PSRM Igor Dodon a menționat anterior că “Agricultura poate fi salvată, dacă va fi prețuită mai mult decît confortul politicienilor și decît acordul nenorocit semnat cu UE .
Astăzi avem ce avem. Pierderi de sute de milioane de lei, îndatorarea fermierilor față de bănci, neîndeplinirea angajamentelor față de partenerii importatori din Rusia ș.a.m.d. În toamnă, toată această situație va răbufni. Sunt posibile falimentari în lanț, pierderea locurilor de muncă pentru mii de oameni, revolte sociale.
Guvernarea, se comportă isteric și contraproductiv.
Dar cheia rezolvarii acestei crize e simpla – denuntarea Acordului de Asociere cu UE. Nu putem permite unei hîrtii semnate în grabă să distrugă economia și agricultura țării.
Iată de ce, noi, socialiștii, cerem și vom insista asupra denunțării Acordului de Asociere cu UE, pentru a nu permite agravarea situației pe termen lung, cu consecințe imprevizibile pentru stabilitatea economică și socială a țării.”, a precizat Dodon.
Socialiștii consideră că toate problemele agricultorilor la acest moment sunt cauzate anume de Acordul de Asociere cu UE. Pentru că anume după semnarea lui, Federația Rusă, pentru a-și proteja propria economie Rusia a făcut o serie de interdicții. Începînd cu 5 iulie, a intrat în vigoare decizia luată de către Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar de la Moscova (Rosselhoznadzor), conform căreia Rusia interzice importurile de carne procesată din Republica Moldova.
Totodată Federația Rusă a anunțat că în următoarea vreme ar putea fi interzis și importul de fructe și legume din R. Moldova fapt ce și s-a întîmplat. Ceea ce semnifică o pierdere enormă pentru economia Moldovei, producătorii agricoli deja se plîng că nu au un realiza marfa, deaorece pentru a ieși pe piața europeană este nevoie de a corespunde standartelor impuse de aceasta, fapt la care moldovenii mai au de lucrat ani întregi.
Oficialii de la Moscova au declarat că ei nu au nevoie ca din cauza acestui acord, pe teritoriul Rusiei să fie exportată marfă din țările membre UE, prin intermediul Republicii Moldova.
Chiar după semnarea Acordului de Asociere cu UE, și impunerea din partea Rusiei a măsurilor de restricție, în Republica Moldova s-a început a simți căderea în prăpastie. Agricultorii au început a intra în criză și a avea pierderi colosale. Timp de mai multe zile producătorii agricoli și fermerii din toată țara au scos toată tehnica agricolă pe traseele Moldovei în semn de protest, iar apoi au avertizat că intenționează să mărșăluiască într-o demonstrație în masă. Nemulțumirile acestora vin pe motiv că, din cauza acţiunilor guvernării, Rusia a impus un embargou la importul de produse agricole moldoveneşti, iar aceștia nu au unde exporta marfa, suferind pierderi de sute de mii de lei. Iar în aceste condiții guvernarea nu le propune nicio soluție.
Protestatarii înarmați cu pancarte au scandat: „Vrem reluarea exporturilor spre Rusia!”, „Produsele agricole se strică!”, „Nu distrugeţi economia!”, „Anulaţi Acordul cu UE!” etc.
Socialiştii au preîntîmpinat de nenumărate ori despre consecinţele negative care pot surveni în dezvoltarea economiei RM după semnarea Acordului cu UE.
De asemenea ei insistă pe denunţarea Acordului şi organizarea unui referendum naţional la tema vectorului de dezvoltare externă a ţării noastre. Pentru că potrivit ultimilor sondaje mai mult de 60 de procente din cetățemii Republicii Moldova optează pentru integrarea în Uniunea Vamală.
Iar Uniunea Vamală este o piață imensă de desfacere pentru producătorii moldoveni. Uniunea Vamală înseamnă protecție pentru migranți, și Uniunea Vamală este garanția unui stat integru și puternic.
Uniunea Vamală reprezintă o imensă piață de desfacere pentru produsele producătorilor moldoveni. Actualmente aceasta numără circa două sute de milioane de oameni, iar capacitatea potential este de peste un miliar și jumatate de oameni.Se poartă negocieri active cu mai multe state precum Israel, China, India, Vietnam, și altele, privind colaborarea acestora cu Uniunea Vamală. Este o piață pe care produsele moldovenești sunt competitive, sunt cunoscute și cel mai important sunt solicitate.
Uniunea Vamală înseamnă protecție pentru migranți! Este o piață a muncii care poate asigura angajarea a milioane de persoane, oferă garanția recunoașterii diplomelor, și gradelor de calificare, precum și protecție socială pentru cetățenii țărilor membre. Deja astăzi prin intermediul migranților în Moldova ajung annual peste 20 de miliarde de lei. Cu acești bani trimiși de conaționalii noștri care muncesc în Rusia, trăiesc astăzi două treimi din familiile din Republica Moldova.
Uniunea Vamală reprezintă garanția unui stat integru și puternic pentru Moldova. Astăzi Moldova se află în fața pericolului de a fi anexată de un alt stat, de a-și pierde suveranitatea. Totodată riscăm să pierdem pentru totdeauna Transnistria. Unele regiuni ale țării noastre se pronunță categoric împotriva integrării europene. Statul e pe cale să se dezmembreze și să dispară. Doar în cadrul Uniunii Vamale, ambele maluri ale Nistrului vor putea redeveni un stat integru și puternic.
Partidul Socialiștilor din RM, se pronunță pentru denunțarea dezastruosului Acord de Asociere cu Uniunea Europeană și pentru o Moldovă în Uniunea Vamală.