vgh.jpg

[:md]

 

Astăzi în cadrul șediței de plen a Parlamentului RM, deputații au refuzat să susțină proiectul propus de fracțiunea Partidului Socialiștilor ce ține de protejarea mai multor instituții de stat, relatează Actualități.md.

Propunem spre aprobare proiectul privind administrarea și deetatizarea proprietății publice ce vine să complecteze lista bunurilor nepasibile de privatizare a unui șir de întreprinderi cu cotă de participare a statului în capitalul social al acestora și care prezintă o valoare patrimonială pentru toată țara dar și valoare strategică în unele domenii și chiar o imagine a țării”, a declarat deputatul socialist Corneliu Furculiță.

În opinia socialiștilor susținerea acestui proiect va permite păstrarea acestor întreprinderi și nu va permite ca prin admninistrare judicioasă să fie duse artificial la falimentare pentru ca mai apoi să fie privatizate la prețuri de nimic.

Este vorba de următoarele societăți pe acțiuni: Tutun-CTC, Barza Albă, Aroma, RED Nord, RED Nord-Vest, Metalferos, Moldexpo, Termoelectrica, Aeroportul Internațional Chișinău, Compania Air Moldova, Circul Chișinău, Combinatul Poligrafic, Moldtelecom.

Noi venim cu acest proiect ca să protejăm aceste întreprinderi ca în statul RM să mai rămână ceva. Noi știm foarte bine că în această sală se afla regele privatizării care acum știm cu toții unde se află care a privatizat clădirea IPTEH și alte întreprinderi, Banca de Economii care aducea profit de milioane la stat a fost privatizată peste noapte, concesionarea Aeroportului. Fiecare deputat care se consideră om de stat ar trebui să-l susțină”, a menționat deputatul PSRM Vlad Bătrîncea.

Acest proiect asigură integritatea acestor întreprinderi. Dacă Banca de Economii și Aeroportul ar fi fost incluse în această listă, pentru că vă aduc aminte au fost scoasse pe ultima sută de metri atunci nu avea să fie fărădelegile care au avut loc atât în cazul BEM cât și la Aeroport. De aceea venim cu solicitarea către plen – haideți să plasăm în lista obiectivelor nepasibile de privatizare pentru a le păstra în interesele statului. Dacă nu facem acest lucru astăzi există riscul ca în următoarele luni unele dintre aceste întreprinderi să fie „prihvatizate” așa cum s-a întâmplat cu BEM-ul sau cum a fost cedat Aeroportul, și dacă se va întâmpla acest lucru să vă asumați o parte din vină. O să vă aducem aminte”, a conchis președintele PSRM Igor Dodon.

Cu toate acestea plenul Parlamentului RM cu excepția deputaților din fracțiunea PSRM, nu a susținut acest proiect

ПОДЕЛИТЬСЯ