[:md]

 

Din surse anonime socialiștii au obținut informații referitor la furturile de miliarde din Banca de Economii în perioada 2010-2013 adică perioada cînd prim-ministrul RM era Vlad Filat.Documentele anexate demonstrează prejudicierea băncii care atunci era înca cu capital majoritar de stat — peste 2,5 mlrd lei. Președintele PSRM Igor Dodon a publicat informația dată pe blogul său personal, relatează Actualități.md.

Cu două luni în urmă am publicat o serie de documente care mi-au fost prezentate de cetăţeni, cărora nu le este indiferentă situația reală în sistemul bancar și care nu și-au pierdut speranța că dreptatea va învinge. Dar cel mai important, ei cred că vinovații vor fi trași la răspundere și tot ce s-a furat va fi rambursat.

Vreau să menționez că, imediat, am expediat aceste documente Comisiei parlamentare de anchetă, care activa în perioada respectivă. S-a decis de a se adresa la BNM și Banca Socială, cu rugămintea de a comenta informațiile primite și să se confirme sau infirme acordarea creditelor menţionate cu ilucidarea situaţiei actuale la acest capitol. Nu am primit nic un răspuns, deși, cred că o astfel de cerere nu a fost remisă acestor instituţii de către comisie.

Cu toate acestea, impactul în societate a urmat și reacția cetăţenilor este corespunzătoare. Oamenii sunt indignați de situaţia creată în cele mai mari bănci din țară și, sub vizorul  autorității de supraveghere – BNM.

Ţin să aduc la cunoştinţa societăţii informaţii, care mi-au fost puse la dispoziţie de cetăţeni. Informaţiile respective ţin de activitatea de creditare a Băncii de Economii, în perioada 2010-2013, care a provocat prejudicii de miliarde.

Astfel, 30 de companii (lista se anexează) au beneficiat de credite în sumă de aproximativ 1,5 miliarde lei. În urma nerambursării acestor credite, prejudiciul Băncii a depăşit cifra de 2,5 mlrd. lei.

Informaţia care ne-a fost dată ne oferă o demonstraţie elocventă a procedurii de acordare a creditelor şi a  modului în care, treptat, acestea se transformă în neperformante. Totodată, Acordurile adiţionale la Contractele de Credit denotă manipulările Băncii cu gajul iniţial acceptat prin substituirea  gajului lichid, cu gajului nelichid, prin evaluarea exagerară a bunurilor gajate, ceea ce a cauzat pierderi semnificative băncii.

În perioada examinată(2010-2013), calitatea portofoliului de credite s-a diminuat de 3,9 ori. Dacă, în anul 2007, Banca de Economii a înregistrat venit de 220 mln. lei, în anul 2008 – 210 mln. lei, datorită creşterii volumului creditelor neperformante, iar în anul 2012, banca a înregistrat pierderi de peste 300 mln. lei. Aceasta a condiţionat pierderi de capital comparativ cu anul 2009 de o treime (32,6%).

Ţinînd cont de rezultatele anului 2014, pierderile de capital au constituit deja peste 50%. Este ameninţată capacitatea băncii de a-și onora obligațiunile față de clienți, şi în primul rînd faţă de deponenţi. Coeficientul lichidităţii s-a redus de la 41%, în anul 2009, pînă la minus 1,7%, conform situaţiei la 31 decembrie, 2014.

Toate acestea denotă că Banca de Economii este insolvabilă. Principalul motiv al situaţiei  actuale este activitatea de creditare a Băncii începînd cu anul 2010 şi, respectiv, acordarea de credite cu încălcarea normelor şi regulilor de creditare. 

PS. Documentele sunt publicate in original. Indemn autoritatile competente sa verifice autenticitatea si veridicitatea lor” a menționat Igor Dodon.

Valexschimp

Tomaili Romanta Plus

Tomaili_melolgri

Tomaili_Atarex

Tomaili_Amtrax

Tomaili_Amtarex

Fergus Ti Bind

Fergus Silanta

Fergus Alit

Fergus

Li Diana

Artbeton

Pricomtax COM

Vesi

Vesi_Plus

Armamil

Anchir

Alegor-comert

Alexus Plus

icotir

Oxiato Trans

ПОДЕЛИТЬСЯ