duiui.jpg

[:md]

Despre aceasta a declarat președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon astăzi, în cadrul ședinței plenare, în timp ce Parlamentul examina moțiunea de cenzură înaintată de PSRM asupra activității ministrului Finanțelor Octavian Armașu, relatează Actualități.md.

D-stră sunteți ministru al Finanțelor de 5 luni, veniți din mediul de afaceri, este foarte grav că v-ați infectat atît de repede de tot ceea ce se numește politică. Eu cu șapte ani în urmă stăteam cu raport la aceeași tribună, dar nu mi-am permis niciodată să dau apreciere deputaților din opoziție care au înaintat o moțiune de cenzură. Nici d-stră sau alt membru al guvernul nu are dreptul să vorbească de moralitate, rușine și neexecutarea obligațiunilor”, i-a reproșat liderului PSRM ministrului Finanțelor.

Dodon a amintit că în urma semnării unui memorandum dintre Ministerul Finanțelor și BNM, MF și-a luat obligațiunea de a restitui cele circa 13,6 miliarde de lei care au fost furate din Banca Socială, Banca de Economii și Unibank, într-o perioadă de 25 de ani și cu o dobîndă de 5% anual.

13, 6 miliarde de lei nu au apărut din pod. Au apărut în urmă guvernării a 2/3 din miniștrii care sunt și în actualul guvern.Vorbiți cu mare fast de politica fiscală, poate vreți și medalie! Ați uitat că pînă în iulie curent trebuie să fie prezentată politica fiscală pentru anul 2017, dar voi nu demult ați prezentat-o abia pentru 2016. De ce ați semnat memorandum cu FMI cu 5% și nu cu 0,5% cu cît a acordat garanții anterior Guvernul Leancă. Dacă era să semnați memorandumul cu 0,5% și insistați pe acest procent, atunci anual din bugetul de stat trebuia să fie achitate 60 de milioane de lei, nu 600 de milioane. Prejudicii în acest caz sunte 540 de milioane de lei. D-stră conștientizați că 540 de milioane de lei sunt pe sovistea celui care a semnat memorandumul și această povară fiscală cade pe umerii cetățenilor simpli”, a precizat socialistul.

Armașu a confirmat că această povară va cădea pe umerii contribuabililor și a declarat că nici el nu este fericit de acest lucru dar așa a fost situația întrucît partenerii de dezvoltare din UE au insistat pe anume acest procent de 5 la sută. „Împreună cu partenerii de dezvoltare am agreat această rată”, a spus ministrul.

În acest caz liderul PSRM a menționat că guvernanții din RM nu trebuie să se comporte ca „motanii orbi” în fața la partenerii externi.

Dacă d-stră era să semnați un memorandum cu o rată de 0,5% măcar în primul an, exact cum este cu BNM-ul, eu înțeleg că conjunctura macroeconomică poate să se schimbe peste 10 ani dar astfel nu era să negociați o rată de 5% pentru 25 de ani înainte. 0,5% anul ăsta și era să fie 60 de milioane de lei, și următorul an în funcție de indicatorii macroeconomici era să negociați alt procent însă nu chiar 5%. Totuși cît va fi suma totală care noi cetățenii RM vom fi obligați s-o achităm prin taxe și impozite pentru a acoperi acest furt?”, a mai întrebat Dodon.

Întradevăr crește povara pe umerii constribuabililor care constă din cele 13,6 miliarde de lei și dobînzile care timp de 25 de ani se vor acumula în sume de miliarde de lei”, a răspuns Armașu.

„În articolul 18 a legii cu privire la BNM spune expres că Banca Naională acordă sau susține guvernul prin credite cu o rată care este comparabilă cu ratele de finanțare externă de la partenerii externi pe care le primește RM, și acea rată nu este de 5%, de aceea încă odată vă atenționez că de fapt, ați prejudiciat prin acest memorandum cetățenii RM cel puțin în primul an cu peste 500 de milioane de lei.

Nu ați spus suma totală pentru că vă temeți să nu vă audă toată țara dar este vorba de peste 21 de miliarde de lei pe care cetățenii RM vor fi obligați să-i întoarcă pe parcursul umrătorilor ani”, a conchis Igor Dodon.

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ