[:md]
Președintele Republicii Moldova Igor Dodon menționează că astăzi, în cadrul unei ședințe de lucru la Președinție, a decis în urma mai multor sesizări din partea cetățenilor, să înainteze Parlamentului o inițiativă legislativă cu privire la plafonarea salariilor conducătorilor unor întreprinderi de stat și ai instituțiilor regulatorii, relatează Actualități.md.
Astfel, potrivit șefului statului, acest subiect a fost abordat de nenumărate ori de către cetățeni în cadrul vizitelor sale în raioanele țării precum și în petițiile care parvin la Președinție.
“În legătură cu aceasta am semnat inițiativa legislativă ce ține de plafonarea salariilor conducătorilor întreprinderilor de stat și a instituțiilor regulatorii”, precizează Igor Dodon.
Șeful statului subliniază că în prezent există discrepanțe uriașe dintre salariile conducătorilor unităților de reglementare cu autonomie financiară, precum și a conducătorilor și ale altor demnitari de stat.
“Consider inadmisibil ca în Republica Moldova, o țară în care, potrivit statisticilor, circa 1 milion de cetățeni trăiesc la limita sărăciei, să existe nejustificat salarii care pot ajunge la cîteva zeci de mii de lei pe lună. Afirm cu toată certitudinea că nu putem tolera astfel de venituri uriașe, care depășesc chiar și cele mai înalte standarde de salarizare din mediul privat, inclusiv în condițiile în care salariul mediu pe economie este de aproape cincisprezece ori mai mic”, menționează Dodon.
În același timp, Președintele țării propune să fie revăzute și principiile de salarizare a administratorilor întreprinderilor de stat și conducătorilor întreprinderilor cu capital majoritar de stat, care la fel ridică salarii fabuloase, deși aceste companii nu înregistrează performanțe financiare pozitive.
În acest sens șeful statului a prezentat și cîteva exemple: conducătorul ANRE are un salariu lunar de circa 60 000 lei, cel al MoldATSA -85000 lei, Moldtelecom – 50 770 lei, etc.
Mai mult ca atît, Dodon punctează că comunitățile de experți și asociațiile obștești califică drept ineficientă administrarea acestor întreprinderi din punct de vedere managerial, iar diferența în raport cu salariile altor bugetari: medici, pedagogi, cei care adaugă cea mai mare valoare pentru dezvoltarea Republicii Moldova, este o discriminare inadmisibilă și fără precedent.
“Acest lucru trebuie reparat. Reieșind din cele spuse am propus ca salariile conducătorilor întreprinderilor de stat să nu depășească suma de două salarii medii de la intreprinderea pe care o conduce, iar a conducătorilor instituțiilor regulatorii să nu fie mai mare decît salariul conducătorului instituției care l-a numit în funcție”, a mai adăugat Igor Dodon.
Astfel, prin modificările propuse șeful statului dorește să facă o corecție salarială la nivelul tuturor autorităților publice, astfel încît să existe un echilibru, creînd un sistem de salarizare corect și eficient.