[:md]

 

Despre aceasta președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon a scris într-un articol postat pe pagina sa de pe o rețea de socializare, relatează Actualități.md.

Ce înseamnă aceasta pentru cetățeni și pentru Republica Moldova?

În domeniul bugetar, aceasta înseamnă deficit bugetar fără surse de acoperire și încapacitatea de plată, adică nefinanțarea cheltuielilor bugetare. 
La modul practic acest lucru deja se întîmplă de mai multe luni – miliarde de lei planificate în Bugetul anului 2015 pentru infrastructură, medicină, educație, agricultură … nu au fost finanțate de la începutul anului. 
Urmează întîrzieri la plata pensiilor și salariilor pentru bugetari, stoparea totală a investițiilor din bugetul de stat. Presupun că aceasta se va întîmpla pîna în septembrie.
Una din cauze este că sectorul real al economiei e la pămînt, se înregistrează scăderea drastică a remitențelor și exportului și, ca rezultat, scade consumul intern, scad importurile care aduceau taxe vamale și TVA în buget.
Există cheltuieli bugetare suplimentare pentru plata unor dobînzi foarte înalte la împrumuturile prin hîrtii de valoare de stat, ca urmare a majorării ratei de bază de către BNM, lipsa unei administrări fiscale și vamale eficiente.

Speranța oligarhilor de la guvernare:

1) finanțare externă, care însa nu va veni imediat din cauza neincrederii din partea donatorilor, a lipsei reformelor în domeniile sensibile, a scandalurilor de corupție, a furtului de miliarde din sistemul bancar…

2) sursele interne de finanțare care pot fi asigurate de oligarhi doar prin majorări de impozite, tăierea cheltuielilor sociale și prin deprecierea monedei naționale. S-ar putea ca pe termen scurt, pentru a obține efect imediat, guvernarea va merge în următoarele săptămîni la deprecierea leului pentru a încerca să obțina mai mulți bani de la taxarea importurilor la alt curs valutar mai înalt. Efectul pe termen scurt va fi obținerea unor venituri la buget, pe termen mediu însă se va produce o creștere galopantă a tarifelor și prețurilor.

Concluzie: Guvernarea se află în situație de "zugzwang" – o poziție în șah, cînd orice mișcare a oligarhilor de la guvernare va duce la înrăutățirea situației, iar probleme sociale ar putea provoca nemulțumire și revolte.
O problemă majoră suplimentară și un factor de instabilitate este situația din sectorul financiar bancar: 3 bănci bancrot și încă 3 în prag de atac raider, ele riscă pierderea banilor care se vor duce în offshor și apoi faliment. 
Și asta este doar vîrful aisbergului. Situația în realitate este mult mai gravă.

Concluzie finală: 
Ne așteapta fie alegeri anticipate, fie revolte și proteste masive și … alegeri anticipate. 
Primul scenariu se poate realiza în 3-4 luni (alegeri anticipate cel tîrziu în noiembrie).
Al doilea scenariu – în 8-12 luni (alegeri anticipate în martie-mai 2016).

Oligarhii mai au la dispoziție și alt scenariu, de forță majoră – destabilizarea internă, eventual pe Nistru și declararea situației excepționale în țară, în speranța că oamenii vor uita și de miliarde, și de salarii, și de pensii. Însă acesta este scenariul cel mai pesimit. Nu le recomand guvernanților să meargă pe aceasta cale – toți tiranii și uzurpatorii au terminat-o la fel, ei știu cum …”, a concluzionat Igor Dodon.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ