[:md]
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a sustinut astazi, 3 decembrie o conferinta de presa prin care și-a exprimat nemulțumirea față de situația din domeniul economic și a politicii fiscale.
Astfel, deputații Igor Dodon și Zinaida Greceanîi au criticat politica fiscală a guvernării actualei.
“Ceea ce se întîmplă în ultimii patru ani trezește multe semne de întrebare. Oricare guvernare trebuie să se ocupe de asigurarea cu locuri de muncă și condiții stimulente. Guvernarea, însă, majorează anual impozitele, stă cu mîna întinsă și așteaptă ”doza” de credite de peste hotare”, a declarat președintele PSRM.
Potrivit lui Igor Dodon, politica fiscală pentru 2013 a dus la închiderea a sute de afaceri și a crescut numărul celor care au plecat peste hotare. Au fost majorate impozitele, accizele și a crescut numărul amenzilor și a controalelor, au fost majorate taxele locale, au fost majorate taxele rutiere și ca efect au creat deficiențe la crearea bugetului pentru 2013.
La rîndul său, Zinaida Greceanîi a amintit că PSRM a cerut demisia Guvernului, dacă, pînă la 1 octombrie, acesta nu prezintă proiectul Legii bugetului de stat.
“Proiectul bugetului nu era prezentat nici aseară în Comisia de specialitate, iar guvernarea ca de obicei îl adoptă în grabă fără multe discuții. Avem informația că proiectul respectiv va fi discutate miercuri, 4 decembrie”, a spus ea.
Socialiștii au venit cu mai multe propuneri pentru a îmbunătăți politica fiscală, dar și de modificare a bugetului pentru 2014.
Ei au propus anularea a douăsprezece tipuri de impozite, restabilirea cotei zero la profitul reinvestit de agenți economici, menținerea TVA de 20 %, dar cu condiția ca aceasta să fie integral restituit agricultorilor în termen de cinci zile și alte facilităților pentru agenți economici.
În plan social, aceștia propun majorarea pensiei cu 20 %, echivalarea pensiilor pentru unele categorii de pensionari, revenirea la compensațiile nominative și altele.
Deasemenea, ei s-au declarat împotriva majorării plății de asigurare medicală, pe care o vor contesta la Curtea Constituțională.