[:md]
Astăzi, 19 septembrie, în incinta „Leogrand Hotel & Convention Center”, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova în comun cu Asociaţia Istoricilor şi Politologilor ,, Pro-Moldova” organizează, Conferinţa Internaţională ştiinţifico-practică „Perspectivele dezvoltării social-economice a Moldovei în contextul provocărilor regionale”, relatează Actualități.md.
În cadrul conferinței Liderul PSRM Iogor Dodon a făcut o descriere introductivă a situației politico-economice cu care se confruntă Republica Moldova.
“Aspectul politicii externe.
În această toamnă vor avea loc alegerile parlamentare din Bulgaria (octombrie 2014), în Ucraina și Republica Moldova (noiembrie 2014), și alegerile prezidențiale din România. Și dacă România și Bulgaria, sunt deja membre ale UE, adică care se află sub influența directă a organismelor europene, în ceea ce privește Republica Moldova și Ucraina lupta se prevede a fi crîncenă. Acest lucru nu poate să nu afecteze evoluția și caracterul alegerilor, precum și atmosfera din interiorul și în exteriorul acestor țări.
Aspectul intern.
Republica Moldova se află în cele mai dificile condiții.
Cea mai săracă țară din Europa.
PIB-ul pe cap de locuitor este de 1,8 ori mai mic decît în Albania. Împreună cu Uzbekistan, Tadjikistan și Kârgâzstan, țara face parte dintr-un grup de cele mai sărace țări ale CSI, reprezentând doar 20% din nivelul mediu al PIB-ului pe cap de locuitor din CSI. De 7 ori mai mic decât în Rusia, de 6 ori — decât în Kazahstan, de 3,3 ori — decât în Belarus, 70% — decât în Ucraina și 40% — decât în Armenia.
În lista FMI, al PIB-ului pe cap de locuitor, vecinii noștri sunt Honduras, Papua Noua Guinee, și Insulele Solomon.
Condițiile de viață ale unei mari părți a populației nu pot fi considerate decente. Mai mult de un sfert din muncitori primesc salarii sub nivelul de existență, iar mai mult de 60% — mai puțin de 3 mii de lei pe lună. Situația este și mai gravă în agricultură, educație, sănătate, comerț, etc. Aproximativ 1 milion de oameni trăiesc în sărăcie sau sub pragul ei.
Venitul mediu pe o persoană, acoperă 93,5% din minimul de existență. Cu toate acestea, doar 52% din venituri sunt legate cu activitatea de muncă a omului, iar celelalte — diverse compensații și transferuri de la rudele din străinătate.
Consumul final este mai mare decât PIB-ul.
În ultimii 4 ani, volumul consumului crește constant mai mult decât producția internă — 116% din PIB, iar decalajul este în ascensiune. Mai simplu spus, țara mănâncă mai mult decât produce.
Acest lucru înseamnă că în țară, în conformitate cu situația create și cu modelul actual de funcționare a economiei nu se vor crea o surse de dezvoltare și puncte de creștere.
Puteți întreba, dar ce la altii nu e la fel? Suntem singurii? Da, noi nu suntem singurii, dar acestea nu sunt cele mai bune exemple spre care trebuie să ne concentrăm.
În țările dezvoltate, precum și în medie pentru UE ponderea consumului final este de aproximativ 80%, iar în CSI — mai puțin de 70%, cu alte cuvinte, acolo există resurse pentru dezvoltare. De exemplu, în Rusia, ponderea este de 68%, în Kazahstan — 57%, în Belarus — 62%.
Volumul importurilor se apropie de volumul economiei.
În condițiile unei economii slabe, un consum ridicat în mod natural este oferit de importuri. Ponderea acestuia în PIB în țara noastră constă în mai mult de 80%. (La începutul anilor '90 a fost de 50%.)
Ați putea întreba, dar de ce, cu ce plătește Republica Moldova pentru aceste importuri?
Din păcate, din cauza creditelor externe! Când producția internă este nedezvoltată, acest lucru înseamnă o dependență de datorii. Practic de la zero datoria externă a țării a constituit către anul 1998, 85% din PIB, iar pînă în anul 2000 a depășit dimensiunea întregii economii a țării (133% din PIB).
În anii creșterii economice, (2000-2008), inclusiv atunci când Zinaida Greceanîi a condus Ministerul Finanțelor și Guvernul, s-a reușit considerabil să se reducă din povara datoriei, dar au venit la putere partidele pro-europene, și din nou au revenit la vechile obiceiuri. Datoria externă a crescut cu 2,7 miliarde de dolari SUA, inclusiv datoria Guvernului — de 820 de milioane de dolari (1,9 ori). Per general, datoria externă a țării a constituit la sfârșitul lunii martie la 6,8 miliarde dolari sau 83% din PIB.
Dependența de creditele externe pătrunde în întreg sistemul economic. Chiar și bugetul, ținând seama de sursele de finanțare a deficitului, în mare măsură (până la 20% în ani diferiți) este finanțat din străinătate.
Și iată în aceste condiții, Republica Moldova a semnat un acord privind asocierea cu UE. Poziția noastră, poziția Partidului Socialiștilor din Moldova este cunoscută: intrarea în zona de liber schimb din țările UE are consecințe extrem de negative asupra economiei Republicii Moldova. Acest lucru va duce la distrugerea ramurilor noastre de bază – industria alimentară și agricultura, care acum, trebuie să recunoaștem, sunt în pragul supraviețuirii.
În loc la reconstrirea Moldovei, realizarea reformelor de modernizare a economiei, în special în industrie și agricultură, pe baza de reechipare tehnică și tehnologică, noi, deschidem complet piața noastră internă pentru o economie mult mai puternică.
Cele de mai sus sunt doar o scurtă descriere a situației în care se află țara în ajunul alegerilor. Și în acest sens, doresc să subliniez cu toată responsabilitatea că noi nu stam doar în pragul alegerilor pentru Parlamentul șării. Și nici măcar nu este vorba de Parlament, care este doar un instrument.
Alegerile care vin sunt alegerea viitorului nostru, viitorului Republicii Moldova !!! Și asta toți ar trebui să înțeleagă!
Am spus deja că Republica Moldova trece printr-o perioadă crucială a dezvoltării sale, și de la faptul ce fel de partide vor câștiga alegerile, cu ce vor merge în alegeri aceste partide, depinde foarte mult!
Partidul nostru, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova are o oportunitate unică nu doar să participe la alegeri și nu doar pentru a-și spune cuvântul dar și a fi ascultat. Am în vedere – propunerea unei oferte serioase a programului electoral.
Am reușit să atragem și să mobilizăm în jurul nostru economiști calificați, care au întocmit programul de dezvoltare socio-economică a Republicii Moldova pe termen mediu (2015-2018). Acești oameni sunt cei mai buni profesioniști, mulți dintre care au fost la posturi economice foarte importante și-au dovedit în mod repetat abilitatea lor de a scoate țara din criză.
Totodată eu pot să spun cu responsabilitate că Partidul Socialiștilor este singurul partid din RM programul electoral al căruia, se bazează pe un program clar și complex, structurat pe scopurile, obiectivele și direcțiile, dar cel mai important, pe realizarea programului de dezvoltare socio-economică a țării.
Acest lucru nu este ceva de lucru academic, rupt de realitate și nu o scriere populistă. Au fost formulate prioritățile sociale, principalele atribuții în domeniul dezvoltării economice, precum și principalele direcții de dezvoltare a principalelor sectoare ale economiei, bazate pe o analiză aprofundată a întregii perioade de dezvoltare a țării de la declararea independenței, și serios argumentate”.