[:md]
Pe parcursul anului curent situația economică se înrăutățește continuu. De această părere sunt autorii publicației „Realitatea Economică” de la Centrul Analitic independent Expert-Grup. Potrivit lor, așteptările exprimate în edițiile precedente le-au fost îndreptățite iar economia moldovenească încetinește constant pe fondul vulnerabilităților interne, incertitudinii politice, relatează Actualități.md cu fererire la agora.md.
Astfel, Indicele Compozit Anticipator, calculat lunar de EXPERT-GRUP marchează un declin pentru a patra lună consecutiv, acumulând în luna mai curent doar 91,1 puncte (94,6 puncte în aprilie și 100,4 puncte în martie). Diminuarea constantă a indicelui denotă persistența anumitor riscuri majore care ar putea compromite creșterea economică pe parcursul anului curent.
„Se atestă o înrăutățire lentă a majorității parametrilor macroeconomici. În particular, exporturile au rămas volatile, înregistrând în ianuarie — aprilie curent un declin de 1,9% față de anul precedent, fiind condiționat de reducerea livrărilor spre Federația Rusă (-33,8% față de anul precendet), Ucraina (-9,1% față de anul precedent) și Turcia (-27,0%). Constrângerile externe s-au transpus și asupra situației interne. Consumul intern a continuat să încetinească pe parcursul anului curent, fapt confirmat de decelerarea creșterii banilor în circulație de la 32,3% în ianuarie la 27,9% în mai. Totodată, activitatea de creditare a rămas volatilă: rata de creștere a creditelor noi a căzut de la 56,2% în ianuarie la -0,1% în mai. Diminuarea atât de bruscă a accesului la creditele bancare a avut loc pe fondul creșterii marjei bancare: diferența dintre rata medie a creditelor și depozitelor a constituit 6,2 puncte procentuale, în mai anul curent, fiind mult mai înaltă față de mai 2013 (4,5 puncte procentuale)”, mai menționează autorii.
În opinia lor, una din cauzele majore ale restricționării accesului la credite ține de aversiunea mai pronunțată a băncilor față de riscuri, care s-a accentuat pe fondul recentelor fluctuații economice și politice din interiorul țării și din regiune. „Drept rezultat al constrângerilor economice interne și externe, Produsul Intern Brut a avansat în primul trimestru cu doar 3,6% față de anul precedent, în termeni reali, decelerînd brusc de la 11,2% în trimestrul patru al anului 2013. Este necesar de remarcat și faptul că încetinirea creșterii economice a început pe fondul unei baze de comparație relativ joasă: în Trimestrul I al anului 2013 PIB-ul a crescut cu doar 3,5% față de anul precedent, avansul principal fiind observat anume începînd cu a doua jumătate a anului precedent. Prin urmare, pe lîngă constrîngerile economice interne și externe, un alt factor care va contribui la încetinirea creșterii economice din perioada imediat următoare va fi creșterea rapidă a bazei de comparație. Astfel, în contextul în care PIB-ul a avansat cu 6,1% în Trimestrul II al anului 2013, cu 12,9% în Trimestri III al anului 2013 și cu 11,2% în Trimestrul IV al anului 2013, menținerea unui asemenea ritm de creștere respectabil va fi destul de dificil și chiar imposibil”, mai arată experții.
Suplimentar, aceștia susțin că în următoarele luni creșterea economică ar putea fi compromisă de incertitudinea politică asociată cu apropierea alegerilor parlamentare.