hgjj.jpg

[:md]

 

La Chişinău lipseşte voinţa reală de a afla unde a dispărut miliardul de dolari. Concluzia vine după ce premierul Pavel Filip a făcut o vizită la Bruxelles, la mijlocul lunii martie, încercând să recupereze bunavoința și sprijinul UE, dar nu a răspuns însă la întrebarea aflată pe buzele tuturor: unde a dispărut un miliard de dolari, din bancile moldovene. Despre aceasta europarlamentarul român Andi Cristea a declarat în cadrul unui interviu în care atenţionează guvernarea RM că „perioada cecurilor în alb s-a terminat”, relatează Actualități.md.

Potrivit europarlamentarului, la Chişinău lipseşte voinţa reală de a afla unde a dispărut un miliard de dolari. Mai mult, Andi Cristea spune că autorităţile RM au reacţionat „pasiv” la încercările Uniunii Europene şi a Consiliului Europei de a oferi asistenţă pentru a se face lumină în jaful miliardului de dolari din sistemul bancar.

Percepţia majorităţii celor care lucrează la Bruxelles pe dosarul RM este că lipseşte voinţa reală de a face lumina în acest caz, fiindcă radiografia reală a mecanismul ingineriei economice cât şi a persoanelor implicate este teribilă pentru o întreaga generaţie de politicieni şi nu numai. UE, Consiliul Europei, alte organizaţii internaţionale şi-au manifestat disponibilitatea de a sprijini şi a oferi asistenţă, în limitele prerogativelor, însă Chişinăul s-a manifestat mai degrabă pasiv. Noi putem să îi ajutăm, dar nu putem decide şi nici nu putem implementa în locul lor schimbări sau celebrele reforme”, a menţionat deputatul din Parlamentul European, într-un interviu pentru qmagazine.ro.

În context, Andi Cristea a accentuat că clarificarea acestui aspect – unde au ajuns banii şi cine se face vinovat — este o condiţie clar enunţată de Bruxelles pentru reluarea asistenţei de suport bugetar.

Aceste fonduri de suport bugetar sunt bani pe care UE îi injectează direct în bugetul unei ţări, de regulă pentru acoperirea deficitelor. Însă, la finalul zilei, Guvernul dispune de aceste fonduri cum doreşte. Iar în condiţiile în care 15% din PIB, celebrul miliard, dispar, Curtea Europeană de Conturi îşi pune întrebarea firească – unde se duc banii contribuabililor europeni? Până nu vede progrese reale, UE nu dezgheaţă finanţările”, a declarat Cristea, citat de jurnal.md.

Totodată, Andi Cristea a menţionat că fragilitatea instituţională şi furtul miliardului au contribuit din plin la criza care s-a adâncit în Republica Moldova, iar starea actuală îi afectează cel mai mult oamenii de rând.

 

 

 

 

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ