[:md]

 

Republica Moldova ar putea să-și mărească volumul de exporturi al produselor agricole doar prin apropierea cu țările Uniunii Vamale. De această părere sunt un grup de experţi în domeniul economiei, relatează Actualități.md.

Aceştia consideră că este necesar, în primul rând, să găsească unele căi de atragere a investițiilor și modalități de compensare pentru reducerea sprijinului donatorilor pentru sectorul agricol. La rezolvarea acestei sarcini pot contribui structurile financiare ale Comunității Economice Euroasiatice.

"Moldova are nevoie de un program complex de modernizare și de dezvoltare a producției agricole. Republica Moldova nu poate rezolva această problemă de una singură, iar crearea unei zone de comerț liber cu UE și Turcia va duce doar la diminuarea în continuare a agrobussinesului. Moldova nu are nevoie de ajutoare, dar de investiții în agricultură, care le pot acorda țările Uniunii Vamale și structurile financiare ale Comunității Economice Euroasiatice ", declară experţii economici independenţi.

" Este posibil ca aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală să rezolve problema accesului producătorilor moldoveni la piața agroalimentară comună, ceea ce va contribui la funcționarea stabilă a sectorului. Cu toate acestea, pentru dezvoltarea pe termen lung și modernizarea sectorului agro-alimentar din Republica Moldova e nevoie de investiții substanțiale ", a subliniat expertul.

" Acestea pot fi de interes pentru activitatea privată a țărilor Uniunii Vamale, în cazul în care în mod eficient sectorul agroalimentar din Republica Moldova va fi inclus pe piața eurasiatică și în complexul agricol comun al Comunității Economice Euroasiatice ", a mai adăugat economistul.

Experţii susţin că pentru aceasta este nevoie de programe speciale de dezvoltare a diferitelor segmente ale unui agrobusiness unic al Uniunii Vamale, luând în considerare specializarea și capacitatea țărilor participante, inclusiv Republica Moldova.

Aceasta va servi drept un semnal pozitiv nu numai pentru producători, dar și pentru potențialii investitori, orientați spre punerea în aplicare a planurilor de afaceri pe termen lung și spre realizarea investițiilor în sectorul agroalimentar, și, de asemenea, pot condiționa la acordarea unor producători și investitori de sprijin financiar din partea Băncii de Dezvoltare Eurasiatice.

Mai jos puteţi vedea un raport ce ţine de consecinţele asocierii Republicii Moldova cu Uniunea Vamală, realizat de experţii economici independenţi.

Consecințele asocierii RM cu Uniunea Vamală și cu Comunitatea Economică Euroasiatică în agricultură și industria prelucrătoare:

Efectele pozitive și posibilitățile pentru Republica Moldova:

— Acces stabil la marea piață agroalimentară eurasiatică;

— Creșterea livrărilor de produse agricole proaspete și prelucrate pe piața țărilor-membre ale Uniunii Vamale și a volumului producerii producției agricole și a industriei alimentare;

— îmbunătățirea structurii de producție agroalimentară datorită creșterii producției de produse prelucrate cu valoare adăugată ridicată,

-Posibilitatea de a atrage investiții private în sectorul agroalimentar din țările Uniunii Vamale;

-Posibilitatea de a participa la realizarea unor proiecte comune de dezvoltare a sectorului agroalimentar;

Efectele pozitive și posibilitățile pentru țările Uniunii Vamale și Comunitatea Economică Euroasiatică:

— Contribuția Moldovei la dezvoltarea mai multor segmente din sectorul agroalimentar al țărilor UV (producția de fructe și legume proaspete și procesate, vin) în substituirea importurilor și în securitatea alimentară;

— Posibilitatea de investiții private profitabile în sectorul agroalimentar al Republicii Moldova;

— Consolidarea stimulurilor pentru dezvoltare în cadrul unui singur complex agroindustrial al industriei de animale, precum și posibilitatea de a crește livrările în Moldova de produse de origine animală (proaspete și prelucrate) din țările UV;

Efectele negative și riscurile pentru RM:

-Reducerea sprijinului financiar pentru dezvoltarea sectorului agricol din partea partenerilor externi de dezvoltare, scrie politics.md.

  

ПОДЕЛИТЬСЯ