[:md]

 

Organizaţiile de fermieri ameninţă cu proteste în masă, fiind nemulţumiţi că mai multe promisiuni ale Executivului nu au fost puse în aplicare, notează Actualități.md.

Ei susţin că nu pot comercializa fructe pe piaţa Uniunii Europene, întrucât taxele nu au fost eliminate aşa cum s-a promis.

Totodată, ei sunt nemulţumiţi că regulamentul privind acordarea compensaţiilor este unul evaziv, iar mulţi producători vor rămâne fără banii promişi de Guvern.

„Cu părere de rău, în Uniunea Europeană există această taxă la import. Dacă de exemplu e 0,45 eurocenţi kilogramul, înseamnă că nu se plăteşte nimic, sunt liberi pe piaţa Uniunii Europene, dacă este mai sus, atunci se plăteşte un fel de garanţie. Ceea ce înseamnă că iarăşi avem situaţia când exporatorii noştri au nevoie să poată să finanţeze aceste garanţii ca să  intre pe piaţa Uniunii Europene.

Este o problemă, Guvernul a promis, dar nu a dus până la capăt. Este necesar ca Guvernul să se implice pentru ca să faciliteze exportul în Uniunea Europeană, aşa cum s-a promis”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova.

Unul din producători a menţionat că a încercat să exporte în România, dar fără succes.

Am fost duşi în eroare de Guvernul nostru, pentru că s-a negociat un Acord de Asociere, iar agricultorii nu au fost consultaţi. Am încercat să exportăm în România de mai multe ori, dar avem rezultate zero. S-au dus câteva camioane în România, dar partenerii noştri din România nu doresc să cumpere merele noastre, pentru că merele cu preţul de 0,25 eurocenţi kilogramul costă camionul aproximativ 5.000 de euro.

Agentul economic din România pune garanţie bancară sau permis de import de 7.000 de euro, din această cauză nu se exportă nimic în România, am fost duşi în eroare”, a spus producătorul agricol Vlad Gamurari din Briceni, transmite agora.md.

ПОДЕЛИТЬСЯ