[:md]

 

Astazi, 25 octombrie la sedinta Parlamentului deputatii din PLDM au propus excluderea din ordinea de zi a unui proiect propus de liderul socialistilor Igor Dodon. Proiectul in cauza, a fost anterior avizat pozitiv de catre Guvern. Acesta prevede modificarea Codului Fiscal in detrimentul agentilor economici.

Astazi, PLDM a propus excluderea din ordinea de zi a proiectului nr. 238 (autor Dodon Igor), avizat anterior pozitiv de Guvern si toate comisiile parlamentare. Acest Proiect prevede modificarea Codului Fiscal cu scopul excluderii interpretairlor in controalele fiscale si reducerea amenzilor usturataore pentru agentii economici. 
Lupta deschisa!”, a scris Dodon pe pagina sa de facebook.

Actualitati.md aminteste ca anterior socialistii au propus abrogarea p.4 din art. 254 Cod Fiscal care prevede sancţionarea cu o amendă de 25000 lei a contribuabililor în cazul comiterii repetate şi cu 50 000 lei în cazul comiterii a treia oară a următoarelor încălcări:

– desfăşurarea unei activităţi fără a avea maşină de casă şi control în cazul în care legislaţia prevede folosirea acesteia,

– desfăşurarea unei activităţi fără utilizarea maşinei de casă şi control existente sau defectate,

– desfăşurarea activităţii de transportare a călătorilor cu mijloace de transport auto pe rute suburbane, urbane, interurbane, internaţionale fără bilete de călătorie (bilet de călătorie – bon de casă emis de maşina de casă şi de control cu memorie fiscală sau document de strictă evidenţă cu preţ fixat, înregistrat la agentul transportator, confecţionat în mod tipografic în conformitate cu actele normative în vigoare).

Potrivit socialistilor acest lucru poate duce la falimentarea întreprinderilor pe motiv că legislația fiscală actuală nu stabilește un termen fix privind modul și termenele de efectuare a controalelor repetate (inclusiv cele operative) și lipsa unei perioade în care se consideră repetată încălcarea.

În aceste condiții aplicarea necontrolată a amenzilor de către Serviciul fiscal, care în unele cazuri depășesc sume de 250 mii lei, provoacă disfuncționalități pe o perioadă îndelungată în activitatea agenților economici și crește nemulțumirea acestora.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ