[:md]
Astăzi 16 iulie, membri ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, activiștii din „Garda Tînără” și mai mulți cetățeni de rînd au protestat, în această dimineață, în faţa Parlamentului „faţă de efectele dezastruoase ale Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană” informează Actualități.md.
Potrivit liderului PSRM Igor Dodon, la doar cîteva săptămîni de la semnarea Acordului, se resimt deja consecințele negative ale acestuia.
„Guvernul a aprobat o lege ce interzice mass-media incomodă, avem primele probleme cu exporturile în Rusia etc. Noi am preîntîmpinat constant despre efectele negative. Acum nu mai cumpără nimeni mărfurile noastre. Am început să pierdem piaţa rusă, iar în Europa nimeni nu ne aşteaptă. Cerem ca Acordul să fie denunţat. Am promis că vom face referendum şi vom denunţa Acordul. Aşa va fi! Nu vă jucaţi cu focul – poporul nu va permite asta”, a precizat liderul socialiștilor.
Deputatul socialist Ion Ceban a declarat că exporturile în Rusia sînt pentru mulţi unica sursă de existenţă. „Guvernarea nu a ascultat nici de popor, nici de opoziţie. Cerem obligatoriu ca Acordul să fie anulat, oamenii să poată lucra normal, iar exporturile – reluate”.
Protestatarii înarmați cu pancarte au scandat: „Vrem reluarea exporturilor spre Rusia!”, „Produsele agricole se strică!”, „Nu distrugeţi economia!”, „Anulaţi Acordul cu UE!” etc.
Actualități.md amintește că în urma semnării și ratificării Acordului de Asociere cu UE, pentru a-și proteja propria economie Rusia a făcut o serie de interdicții. Începînd cu 5 iulie, a intrat în vigoare decizia luată de către Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar de la Moscova (Rosselhoznadzor), conform căreia Rusia interzice importurile de carne procesată din Republica Moldova. Totodată Federația Rusă a anunțat că în următoarea vreme ar putea fi interzis și importul de fructe și legume din R. Moldova. Ceea ce semnifică o pierdere enormă pentru economia Moldovei, producătorii agricoli deja se plîng că nu au un realiza marfa, deaorece pentru a ieși pe piața europeană este nevoie de a corespunde standartelor impuse de aceasta, fapt la care moldovenii mai au de lucrat ani întregi.