[:md]

 

Administraţia din Găgăuzia intensifică pregătirile pentru referendumul din 2 februarie, unde alegătorii sunt chemaţi să opteze între aderarea R. Moldova la UE sau apropierea de Uniunea Vamală, dar şi o eventuală independenţă, iniţiativă criticată dur de Chişinău, potrivit Mediafax.ro.

Administratia din Comrat a decis organizarea a 11 birouri electorale pentru referendumul anuntat la 2 februarie, pentru care a fost stabilit si personalul necesar, anunta publicatia electronica gagauzinfo.md.

Alegatorii vor primi la referendumul din 2 februarie doua buletine de vot. In primul, ei vor trebui sa raspunda cu "da" sau "nu" la intrebarea: "Sunteti de acord cu alegerea cursului de dezvoltare externa a Republicii Moldova indreptat spre aderarea la Uniunea Europeana?". Al doilea buletin va contine intrebarea: "Sunteti de acord cu alegerea cursului de dezvoltare externa a Republicii Moldova indreptat spre aderarea la Uniunea Vamala (Rusia-Belarus-Kazahstan)?".

Al doilea referendum, organizat in aceeasi zi, este legislativ si are un singur buletin de vot, cu intrebarea: "Sunteti de acord sa fie adoptat proiectul de lege de catre UTA Gagauzia care permite locuitorilor din Gagauzia sa-si exercite dreptul la autodeterminare externa in cazul schimbarii statutului Republicii Moldova ca stat independent?".

Organizarea referendumului a fost decisa de Adunarea Populara (Parlament) din Gagauzia in noiembrie anul trecut, iar Procuratura Generala a R. Moldova a anuntat la 9 ianuarie deschiderea unui dosar penal vizand reprezentantii locali care continua sa faca pregatiri pentru consultarea populara. In plus, decizia Adunarii Populare privind organizarea referendumului a fost invalidata si de tribunalul local de la Comrat, care a decis ca legislativul local nu are astfel de competente.

Adunarea Populara a Gagauziei urma sa discute vineri intr-o sedinta extraordinara organizarea referendumului, insa aceasta a fost amanata, iar reprezentantii legislativului local vin la Chisinau pentru discutii, relateaza IPN.

Potrivit unui comunicat de presa al Adunarii Populare, dialogul va viza dosarul penal deschis de Procuratura Generala si citarea deputatilor din regiune la audieri la Ministerul Afacerilor Interne, in calitate de banuiti.

Potrivit Codului Electoral al R. Moldova, doar problemele locale pot fi supuse unui referendum, nu si cele de interes national.

Initiativa organizarii referendumului in Gagauzia intervine in conditiile in care R. Moldova a accelerat procesul de apropiere de UE si asteapta in cursul acestui an semnarea Acordului de Asociere cu UE, dar si eliminarea regimului de vize.

Premierul Iurie Leanca a declarat miercuri ca ar dori sa organizeze o sedinta de Guvern comuna cu Executivul de la Comrat pentru a discuta problemele regiunii si a apreciat ca referendumul nu are nicio legatura cu problemele sociale, de infrastructura si locuri de munca ale cetatenilor, atragand atentia ca "este doar un exercitiu care poate tensiona situatia" din sudul R. Moldova. In plus, seful Guvernului de la Chisinasu le-a cerut ministrilor sa mearga mai des in localitatile din tara, pentru a le oferi detalii cetatenilor despre parcursul european al tarii.

Cu o populatie de aproximativ 155.000 de persoane, dintre care peste 80% sunt gagauzi (populatie orotodoxa, de origine turca), Gagauzia are propriul Guvern – Comitetul executiv – si Parlament – Adunarea Populara – si este condusa de un bascan (guvernator), care este seful puterii executive. In regiune se vorbesc trei limbi oficiale: in primul rand rusa, apoi gagauza si, mai putin, romana.

In octombrie anul trecut, Parlamentul gagauz a decis redenumirea obiectelor de studiu in scoli Limba si literatura romana si Istoria Romanilor in Limba si literatura moldoveneasca si Istoria Moldovei.

Autoritatile au motivat decizia prin prevederile Constitutiei, potrivit carora limba de stat in Republica Moldova este cea "moldoveneasca".

Referendumul din Gagauzia a "inspirat" si conducerea raionului Taraclia, din sudul R. Moldova, care ar dori, de asemenea, organizarea unuei consultari populare privind obtinerea unei autonomii "pe modelul gagauz" in cadrul tarii.

Conducerea raionului a adoptat o hotarare in vederea sustinerii referendumului vizand o eventuala independenta a Gagauziei, iar, potrivit presei de la Chisnau, in fiecare localitate din Taraclia sunt planificate adunari ale cetatenilor, cu votarea deschisa a acelorasi chestiuni care vor fi propuse spre decizia alegatorilor din UTA Gagauzia.

Analistii de la Chisinau au atras atentia ca aceste tendinte separatiste ar putea "deturna" procesul R. Moldova de apropiere de UE, care nu se anunta usor, in conditiile in care anul acesta sunt programate alegeri europarlamentare, iar Chisinaul se pregateste pentru alegerile parlamentare in toamna acestui an, intr-un moment in care sondajele de opinie arata o ascensiune a Partidului Comunistilor.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ