[:md]

Coalitia de opozitie a miliardarului Bidzina Ivanisvili devanseaza partidul actualului presedinte Mihail Saakasvili, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor legislative din Georgia, a anuntat Comisia Electorala locala, citata de AFP.

Dupa numararea buletinelor in 15,3% din sectiile de votare, 'Visul Georgian', coalitia de opozitie condusa de Bidzina Ivanisvili, a obtinut 52,7% din sufragiile exprimate, in timp ce Miscarea Nationala Unita (MNU) a lui Saakasvili a fost votata de 42 % dintre alegatori.

AFP aminteste ca rezultatele nu vor reflecta numarul de locuri pe care fiecare formatiune il va avea in viitorul parlament /cu 150 de deputati/, intrucat Georgia are un sistem electoral mixt, 77 de parlamentari fiind alesi pe liste de partid, iar ceilalti 73 prin scrutin majoritar.

Saakasvili l-a acuzat pe Ivanisvili ca serveste interesele Kremlinului si ca intentioneaza sa intoarca Georgia inapoi sub dominatia rusa.

 Dar Ivanisvili sustine ca doreste ca Georgia sa adere la NATO si va continua politica de apropiere fata de aceasta organizatie. Totodata, el ii reproseaza actualului presedinte ca a instaurat un regim autoritar si il face responsabil pentru razboiul cu Rusia din anul 2008.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ