ghjk.jpg

[:md]

Guvernul RM intenționează să dea un aviz negativ proiectului elaborat deputatul Partidului Socialiștilor Vladimir Odnostalco, prin care ultimul propune modificări dure la Legea cu privire la jocurile de noroc, relatează Actualități.md.

Potrivit mold-street.com, chiar dacă un raport al Serviciului de Informații și Securitate a demonstrat că jocurile de noroc poartă un risc chiar și pentru securitatea statului, prin faptul că pot provoca probleme cu caracter social, pot produce evaziune fiscal și neîncasarea unor sume importante de bani în bugetul de stat, și pot afecta imaginea țării, Guvernul RM intenționează să dea aviz negativ acestui proiect deoarece consideră că modificările pe care le propun socialiștii ar speria investitorii în acest sens.

În special socialiștii propun adugarea unor amendamente la legea existentă în acest sens. Este vorba despre majorarea limitei de vîrstă a participanților la jocurile de noroc de la 18 ani la 21 de ani.

"În calitate de efect la majorarea vîrstei participanților din 18 la 21 de ani, va crește nivelul de responsabilitate / conștientizare a sursei de venit pentru participarea la jocuri de noroc, care va reduce numărul de incidente de conflicte familiale provocate de iresponsabilitatea și neglijența în pierderea surselor da venit de către tineri în special studenților", se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

De asemenea autorii proiectului propun schimbarea locațiilor sălilor de jocuri de noroc.

"Ne propunem ca toate aceste săli de jocuri, indiferent de profilul lor, să se afle în afara punctelor locative, la o distanță de cel puțin 10 km", a spus Odnostalco.

Deputatul mai menționează că în urma intervievării a 100 de persoane, studiu sociologic a demonstrat că "dependența e participare la jocurile de noroc este provocată de speranțele de cîștig ale personelor cu surse de existență minimă".

Conform documentului elaborat de deputatul PSRM, rezultă că în anul 2015, 81 de firme desfășurau activități legate de jocurile de noroc și pariuri, dintre care 68 sunt concentrate în municipiul Chișinău.

"În Moldova acum  există mai mult de 5000 de persoane dependente de jocurile de noroc. Acești oameni își pierd zilnic nu numai banii, dar, de asemenea proprietățile puse sub ipotecă”, a declarat Odnostalco anterior.

Potrivit datelor Asociaţiei Patronatelor Business-ului distractiv, moldovenii cheltuie la jocurile de noroc aproape un milion de lei zilnic, ceea ce înseamnă 350 de milioane de lei anual. Psihologii spun că dependenţa de cazinouri este la fel de puternică şi periculoasă precum față de cea de alcool sau droguri. Odată căpătată, aceasta se transformă într-o deprindere psihologică și nu poate fi tratată definitiv.

ПОДЕЛИТЬСЯ