[:md]
Igor Dodon a ieșit cu un discurs în cadrul conferinţei ştiinţifice „Statul federativ: experienţa internațională şi perspectivele pentru Moldova”, informează Actualități.md.
Liderul PSRM, este convins că discuţiile şi propunerile socialiștilor nu vor fi lăsate fără atenţie şi curînd va veni momentul cînd şi comunitatea mondială, şi toată societatea moldovenească, şi toată clasa politică autohtonă vor accepta o nouă abordare a noţiunii de federalizare drept o soluţie unică şi fără alternative pentru problema privind statalitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.
“Istoria contemporană ne prezintă mai multe exemple de state multinaţionale, în care crizele interetnice, politice şi statale poartă caracter de normă. Rezultatul depăşirii unor astfel de crize poate avea două variante: scindarea statului sau federalizarea acestuia.
În perioada unei crize acute, doar o voinţă politică puternică poate avea curajul de a orienta statul pe calea federalizării, urmărind drept scop evitarea vărsărilor de sînge şi declanşarea unor războaie fratricide.
Este nevoie de a conştientiza clar faptul că o structură federală reprezintă un sistem complex, care necesită un nivel adecvat de experienţă politică, de voinţă puternică şi de înţelepciune.
Conform situaţiei la momentul actual, avem două variante de soluționare a conflictelor din spaţiul post-sovietic.
Prima: purificarea etnică şi pierderea teritoriilor (Karabahul de Munte, Abhazia, Osetia de Sud, Crimeea).
A doua: federalizarea (Transnistria). Pe dibuite, am reuşit să edificăm mai multe elemente ale structurii federale, care ne permit să avem nişte raporturi non-catastrofice, non-conflictuale. Am fi putut începe judicios, din 1991-1992, să construim un stat-federaţie – de la elemente politice pînă la cele globale. Totodată, în cazul realizării Planului Kozak, în aul 2003, în 2006 ar fi avut loc alegerile unui preşedinte federal.
Trebuie să fii un politican miop şi o persoană lipsită de judecată pentru a nu vedea că sîntem ameninţaţi de o fractură geopolitică. Şi dacă vom sta cu mîinile în sîn, putem rata toate elementele de coexistenţă reciprocă – poate instabile, dar elemente care au pus un oarecare început.
Actualmente, indiferent de faptul dacă cei din conducerea republicii o vor sau ba, avem de-a face cu duplicarea punctului de alegere. O situaţie similară am avut-o deja în 1991. Probabil, vom edifica o federaţie. Dar mai avem şi şansa să divizăm ţara la Nistru.
Este imposibil să prognozăm modul în care va avea loc o agravare a crizei. Totuşi, nu am vrea să ne repetăm propria experienţă din ultimii 20 de ani. Dacă e să rezolvăm, să o facem o dată şi într-un mod judicios”, a declarat Igor Dodon.