[:md]

 

Astăzi a avut loc ședința Comisiei Electorale Centrale privind solicitarea Partidului Socialiștilor din RM, de a primi liste de subscribție, pentru adunarea semnăturilor necesare pentru referendumul pentru demiterea primarului general Dorin Chirtoacă, informează Actualități.md.

În urma ședinței CEC, a fost emisă decizia de a furniza solicitanților liste de subscribție în care locuitorii din Chișinău vor indica datele sale personale și semnătura.  

Pentru ca referendumul să aibă loc, pentru demisia primarului general ar trebui să se semneze cel puțin  10 % din locuitorii capitalei care au drept de vot, în termenul de 30 de zile.

Amintim că Curtea de Apel din Bălți, stabilit un termen 30 de zile pentru a colecta semnături, deși legea se spune că ar putea oferi de la 30 la 60 zile.

“Noi considerăm că sub conducerea primarului Dorin Chirtoacă situația Chișinăului s-a înrăutățit în toate aspectele. Astăzi CEC a înregistrat în sfîrșit grupul de inițiativă, am primit hotărîrea CEC-ului și 30 pe tru colectarea semnăturilor.

Haideți împreună să luptăm pentru demisia lui Chirtoacă, cu cît mai repede va fi demis cu atît mai mult are de cîștigat Chișinăul!” a declarat liderul PSRM, Igor Dodon.

Pentru a iniția referendumul privind demiterea primarului general al Chișinăului este necesar de a fi colectate aproximativ 60 de mii de semnături.

După colectare, semnăturile  se prezintă la instanța de judecată, care va verifica autenticitatea lor.

După aceea, împreună cu decizia de la CEC și confirmînd că semnăturile sunt reale,se trimite o petiție către Consiliul Municipal Chișinău, care trebuie să convoace o ședință de urgență și să-i ofere CEC-ului data pentru referendum.

În continuare, Consiliul Municipal îi propune CEC-ului o posibil dată pentru referendum și CEC, la rîndul său, anunță data finală.

Ar trebui remarcat faptul că în conformitate cu legislația Republicii Moldova , referendumurile pot avea loc timp de 120 de zile înainte de alegeri, sau cel puțin 120 de zile după. Cu toate acestea, CEC are dreptul de numi data referendumului în aceeași zi cu alegerile parlamentare care vor avea loc la 30 noiembrie.

Actualități.md menționează că iniţial, procesul de înregistrare al grupului a fost tergiversat de instanţele de judecată din Chişinău. În toamna anului 2013, judecătorul Andriaş a refuzat înregistrarea grupului de iniţiativă respectiv. Menţionăm, că peste cîteva săptămîni după emiterea deciziei în cauză, acest judecător, împreună cu alţi cîţiva judecători, a fost demisă din funcţie pentru bănuieli de corupţie.

Socialiștii au refuzat să trimită cauza la Curtea de Apel Chișinău, din pentru că PSRM este în conflict cu ea din cauza construcțiilor ilegale. Din acest motiv, socialiștii au făcut un apel la Curtea Supremă de Justiție, cu rugămintea de a transfera această cauză în orice alt organ judiciar din Republica Moldova.  

Astfel  prin decizia Curții Supreme cazul a fost transferat la Bălți.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ