[:md]
Astazi are loc conferinţa ştiinţifică internaţională „Statul federativ: experienţa internaţională şi perspectivele pentru Moldova”, organizată de către Asociaţia Istoricilor şi Politologilor „Pro-Moldova”, cu suportul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, informează Actualități.md.
În cadrul conferinţei sunt dezbătute subiecte legate de principiile de funcţionare ale statului federativ în diferite ţări, inclusiv în Federaţia Rusă şi oportunităţile de aplicare a principiului de federalism în Moldova; situaţia minorităţilor naţionale în ţările din Sud-Estul Europei şi raporturile acestora cu statul de reşedinţă şi „patria istorică” ş.a.
La întrebarea cine susține ideea de federalizare a Republicii Moldova, liderul PSRM Igor Dodon, a răspuns :
" În primul rând trebuie să spun că în ultimul an și jumătate popularitatea ideii de federalizare a crescut cu 12 %. De exemplu, în Găgăuzia și regiunile nordice –ideea de federalizare este susținută de mai mult de jumătate din populație.
Până în prezent, nici unul dintre partidele mari ai țării,nu susțin ideea de federalizare a Republicii Moldova. Singurul partid care oferă și promovează federalizarea ca un concept și proiect este Partidul Socialist din Republica Moldova. De asemenea, știu că unele partide de stînga împărtășesc ideea noastră".
Liderul socialist a declarat că Tiraspolul este încă în negocieri cu autoritățile moldovenești.
"Poziția de Transnistria o cunpaștem. De cîțiva ani, ei vorbesc despre independență, eu aș privi acest subiect — ca o poziție de negociere.În același timp este de remarcat faptul că Tiraspolul menține în vigoare toate acordurile international, unde este scris și enunțat clar că Transnistria este o parte integrantă a Republicii Moldova.
Cred că toată lumea înțelege că nu există nici o alternativă. Nu văd cum Transnistria sau Găgăuzia poate trăi fără Republica Moldova, la fel cum și Moldova, nu poate trăi fără ele.
Găgăuzia și Transnistria — garant al integrității Republicii Moldova ",- a meționat Igor Dodon.
Actualități.md menționează că la conferinţă participă aproximativ 30 savanţi şi invitaţi din circa 8 state – Federaţia Rusă, Finlanda, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Armenia, Uzbekistan, Slovacia, Moldova, printre care: Johan Bäckman, specialist în domeniul apărării drepturilor omului, doctor în științe politice, conferenţiar al facultăţii Sociologie, Drept și Criminologie, Universitatea din Helsinki, Finlanda; Tamara Guzencova, doctor-habilitat în istorie, vice-director al Institutului de Cercetări Strategice din Rusia, conducătorul Centrului de Studii în Problemele Ţărilor din spaţiul fostei URSS; Diulgherova Nina Anghelova, doctor în economie, şefa catedrei „Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale” al Universităţii Sud-Vest „Neofit Rilski”, profesor al Universităţii Libere din Varna; Anatoli Kruglaşov, doctor în istorie, doctor-habilitat în ştiinţe politice, profesor la Universitatea Naţională „Iuri Fedkovici”, Cernăuţi, Ucraina; Alexandr Burian, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, doctor-habilitat în ştiinţe juridice, profesor, consultant la Institutul de Istorie, Stat şi Drept din cadrul AŞM, Asociaţia de Politică Externă şi Colaborare Internaţională a Republicii Moldova ş.a.