[:md]
"În șah, acest proces se numește zungzwang . O poziție în care orice mișcare a jucătorului duce la înrăutățirea poziției sale". Așa a descris liderul socialiștilor Igor Dodon, situația actuală din sectorul bancar și economia țării.
Fiind unoarecare timp la conducerea Ministerului Economiei, iar acum fiind lider al unui puternic partid de opoziție din țară — PSRM, Igor Dodon a efectuat o analiză scurtă a situației, în care este acum economia și sistemul bancar din Republica Moldova.
Pe pagina sa de pe una dintre rețelele sociale, președintele PSRM a atras atenția la o știre publicată de agenția Infotag pe care a și comentat-o:
“Săptămîna trecută în cadrul Comisiei Economie, buget și finanțe am cerut demisia lui Dorin Drăguțanu și am preîntîmpinat despre problemele ce ar putea să apară pe piața bancară la capitolul lichiditatea în legatură cu deprecierea monedei naționale.
Ieri a apărut această noutate:
“Chișinău, 9 iulie (INFOTAG). Prima dată după o lungă perioadă de timp, cererea pentru hîrtiile de valoare ale statului este de aproape două ori mai mică decît oferta: la licitația de marți Ministerul Finanțelor le-a pus la prețul de 84 de milioane de lei, în timp ce oferta a fost de 162 milioane lei. Într-un interviu prin telefon pentru "Infotag", ministrul a menționat drept motiv, poziția băncilor care au transferat toate activele disponibile în valută, pentru a se proteja de condițiile devalorizării leului moldovenesc.
Însă conducerea unor serii de bănci au invocat încă odată pentru agenție "situația anormală, care, se petrece în ultima lună pe piața valutară". Ei explică eșecul licitației de pe 8 iulie, cu lipsa de bani la bănci.”
În acest fel Igor Dodon concluzionează că băncile au cumpărat valuta la un curs înalt ținînd cont de tendințele evidente de depreciere a monedei naționale, ramînînd practic fără lei:
“1) BNM poate permite deprecierea în continuare a leului în speranța că populația și băncile vor accepta să vînda valuta la un curs mai înalt (ceea ce e non sens pentru ca așteptările de depreciere vor fi și mai mari, și nimeni nu va vinde valută în așteptarea să crească cursul și mai mult);
2) BNM ar putea să emită lei pentru a alimenta lichiditatea (ceea ce va duce și mai mult la presiuni asupra cursului monedei naționale, deoarece surplusul de lei va fi convertit în valuta forță);
3) Ministerul de Finanțe ar putea în curînd să nu-si onoreze angajamentele anterioare (în special răscumpărarea hîrtiilor de valoare emise anterior și la care se apropie scadența, simplu spus posibilul defolex a. 1998 în FR)
4) "va crește prețul banilor", adică ratele dobînzelor, ceea ce va fi o lovitură dură pentru sectorul real al economiei.
În șah asta se numeste Zungzvang- poziția șahmatelor în care orce mișcare a jucătorului duce la înrăutățirea poziției sale”, a adăugat liderul PSRM.
“Și asta e doar începutul: în 4 luni 2014 exporturile spre Federația Rusă au scăzut cu 34%, iar micșorarea intrărilor de valută a creat presiuni pe piața valutară. Ce se va întimpla dacă scad și remitențele?
Eu cred că eurounioniștii de la guvernare nu s-au gîndit la aceasta cînd au semnat și ratificat acordurile cu UE”, a precizat Igor Dodon.