[:md]
Astăzi, 8 septmebrie Partidul Socialiştilor din Republica Moldova organizează evenimentul consacrat aniversării a 655-a de la fondarea Statului Moldovenesc – Conferinţa ştiinţifică Internaţională „Evoluţia identităţii naţionale şi statal-politice moldoveneşti: esenţa şi caracterul perceperii acesteia în interiorul ţării şi peste hotare”, informează Actualități.md.
În cadrul conferinţei presedintele PSRM, Igor Dodon a venit cu cîteva cuvinte introductive, printre care a precizat faptul că scopul prioritar al socialiștilor este păstrarea și valorificarea identității moldovenești.
“Într-adevar suntem un stat o națiune cu o istorie foarte bogată! Conferința de astăzi are un rol foarte important pentru noi. Trebuie să menționez că moldovenii nu sunt de 23 de ani, ei sunt indepedenti de atunci, dar neamul moldovenesc există de 655 de ani în urmă.
Avem limba noastră și istoria noastra cu care trebuie să ne mîndrim. Cu asta vreau să vă felicit pe toți și să vă spun să iubiți Moldova pentru că noi avem identitatea noastră națională.
Chiar dacă este mai greu acum, cei care lupta pentru identitatea națională sunt presionați în diferite moduri.
Vedeți ce face guvernarea pro-europeană cu cei care promovează identitatea noastră națională moldovenească, dosare penale critici și jigniri, exemplu ați văzut…Episcopul Marchel de la Bălți, pe care îl știe toată țara, sau acei artiști care au fost în Rusia și au cîntat pentru moldovenii care muncesc acolo, au fost criticați cu cuvinte murdare și josnice de unii reprezentanți ai presei care se află sub jugul guvernanților.
Poziția noastră a PSRM, este foarte concretă! Noi dorim ca la noi în țară de acum încolo să se predeie istoria Moldovei și limba moldovenească, și noi vom face tot posibilul ca moldovenii să nu renunțe la identitatea sa națională.
Dacă e să ne uităm la cifrele de la recensământul din 2004, observăm că populația indigenă constituie 78%. Dintre acestea, în conformitate cu datele oficiale din 2004, și potrivit mai multor sondaje de opinie din ultimii ani, români se numesc doar 2-5% din populație. Restul, care este, marea majoritate a populației indigene, se consideră moldoveni. În plus, mai mult de 60% dintre ei au spus că vorbesc limba moldovenească.
Nu se știe ce vor arăta datele recensământului din acest an, dar, cu toate acestea, portretul sociologic nu poate fi schimbat radical. Cei mai mulți moldoveni se percep ca moldoveni. Acest lucru este important!
O astfel de percepţie şi autodeterminare a populaţiei băştinaşe este mai mult decît o simplă constatare sociologică. Este o dovadă a faptului că, după criteriile social-psihologice, identitare, simbolice, istorice şi geografice, oamenii de pe Plaiul Moldovenesc continuă să se aprecieze drept parte a unei comunităţi omogene, avînd un nume care îi reprezintă şi o memorie colectivă păstrată.
Trebuie să ne bazăm pe această realitate. Nu trebuie să admitem să sece aceste puteri lăuntrice ale poporului nostru.
Noi, socialiştii, vom promova, inclusiv pe cale legislativă, cursul de „Istoria Moldovei” în şcoli. Copiii noştri trebuie să înveţe istorie autentică, istoria poporului moldovenesc. Doar aşa vom cultiva sentimentul şi mîndria de moldoveni. Doar aşa vom păstra identitatea moldovenească.
Noi trebuie să ne ținem minte și să cunoaștem istoria noastră, să ne mîndrim că suntem moldoveni”, a declarat Igor Dodon.
Scopul conferinței este formarea şi dezvoltarea statalităţii moldoveneşti; formarea identităţii naţional-culturale a poporului moldovenesc; factorii de păstrare a identităţii naţionale şi influenţa acestora asupra politicii interne şi externe a Moldovei în epoca de globalizare; identificarea unui model eficient de colaborare în domeniul politicii externe, în relaţiile economice externe şi cele culturale, în raporturile pe dimensiunea Est-Vest, ş.a.
Actualități.md menționează că la Conferinţă participă reprezentanţi din domeniul culturii şi ştiinţei din Moldova, Ucraina şi alte state, reprezentanţi ai Guvernului RM, membri ai corpului diplomatic, acreditaţi în RM, experţi din domeniu, membri ai organizaţiilor neguvernamentale, studenţi, masteranzi şi doctoranzi.