[:md]
Fiecare a patra femeie de vîrstă reproductivă şi fiecare al cincilea copil pînă la cinci ani din Republica Moldova suferă de anemie, afecţiune determinată în mare parte de deficitul de fier şi acid folic în produsele alimentare, notează Actualități.md.
Aceste date au fost făcute publice astăzi în cadrul seminarului „Asigurarea calităţii şi controlului produselor fortificate cu fier şi acid folic”, transmite MOLDPRES.
Svetlana Cotelea, viceministru al Sănătăţii, a menţionat că deficienţa de fier şi acid folic este o problemă de sănătate publică globală, care determină circa 70% din cazurile de anemie.
„Problemele tratate în cadrul seminarului fac parte din măsurile prevăzute în cadrul unui Program naţional, aprobat prin Hotărîre de Guvern în anul 2012, de reducere a afecţiunilor sus-menţionate pînă în anul 2017”, a accentuat sursa citată.
Prezent la seminar, Grigore Porcescu, director adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, a declarat că deficienţele de anemie afectează dezvoltarea fizică şi intelectuală a copiilor şi sporesc riscul complicaţiilor în timpul sarcinii şi naşterii, iar insuficienţa de acid folic sporeşte riscul de malformaţii la nou-născut, cum ar fi spina bifida, o maladie congenitală severă a coloanei vertebrale.
La rîndul său, reprezentanta UNICEF în Moldova, Nune Magdasaryan a subliniat că UNICEF sprijină eforturile Guvernului de a introduce fortificarea universală a făinii, iar acest seminar, organizat cu participarea experţilor internaţionali oferă oportunităţi unice de colaborare şi schimb de bune practice în domeniu.
„La nivel mondial există 68 de ţări care au o experienţă avansată de prevenire a anemiei datorită programelor obligatorii de fortificare a făinii. Introducerea fortificării făinii, grişului şi tărîţei de cereale în practica obişnuită a morilor din Moldova va reduce substanţial incidenţa anemiei, şi asta datorită faptului că produsele de panificaţie constituie alimentul de bază în ţară”, a subliniat Nune Magdasaryan.
Seminarul a fost organizat graţie unui parteneriat dintre UNICEF, Guvernul R. Moldova, Asociaţia Producătorilor de Cereale, Academia de Nutriţie din Kazahstan şi Iniţiativa Globală a Făinii.